Palgalised õpilased

18. jaan. 2013 - Kommenteeri artiklit

Lõppenud aastal jooksis läbi maailma pressiväljaannete uudis USA-st, mis pani ilmselt paljusid koolijuhte pead vangutama – õpilastele hakatakse kooliskäimise eest palka maksma.

Proovinud eelnevalt küll tasuta koolilõunate, küll koolivormi kandmise kohustusest vabastamisega, ei leidnud Ohio osariigi Cincinnati Dohn Community High Schooli juhtkond muud võimalust motiveerida õpilasi koolitundides osalema, kui hakata neile kooliskäimise eest palka maksma.

„Ma tean, paljud ütlevad, et see on hullumeelsus,” rääkis Ramone Davenport, 170 õpilasega kooli juhataja intervjuus kohalikule telekanalile CBS Local 12. „Aga me oleme kõike muud juba proovinud.”

Nad on katsetanud noortele pitsa pakkumisega, lubanud õpilastel koolivormi riidekappi jätta – nüüd aga on korraliku kooliskäimise eest ette nähtud tasu. Seda saavad õppurid juhul, kui nad terve nädala jooksul õigel ajal kooli ilmuvad, tundi ei sega ja kaasa töötavad. Õppetulemused ei mängi seejuures mingit rolli.

Kool võtab vastu õpilasi vanuses 14−21 eluaastat, kellest nooremad teenivad kümme, vanemad 25 dollarit nädalas, tasu makstakse välja vautšeritena. Lisaks kannab kool õpilase kontole viis dollarit nädalas ning õpiaja vältel kogutud summa saab kätte kooli lõpetamisel. Kool on plaaninud projektile kulutada 40 000 dollarit aastas.

„Eesmärk on lõputunnistus,” ütles intervjuus kooli administratsioonijuht Kenneth Furrier. „Teeme peaaegu kõik, mida suudame, et lapsed selleni jõuaksid.”

Koolijuht Ramone Davenport tahab projektiga jätkata ka juhul, kui teda kritiseeritakse. „Aasta eest osales reeglipäraselt tundides vaid 84 protsenti õpilastest, kuna ülejäänud pidid kas töötama või nooremate õdede-vendade eest hoolitsema,” ütles Davenport.

Davenport ja tema kolleegid pole siiski esimesed, kes õpilasi tasustamisega motiveerivad. Nii mõnedki USA koolid on proovinud oma kasvandike tulemusi rahatähtedega parandada. Prantsusmaal on aga mõned koolid kinkinud õpilastele pileteid jalgpallimatšile või toetanud neid rahaga autojuhilubade saamisel.

Allikas: Spiegel Online, Reuters


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!