Lasva vald selgitab Pikakannu kooli rahastamist

26. apr. 2013 Lasva vallavalitsus ja vallavolikogu - 1 Kommentaar

Lasva vallavalitsuse ja volikogu vastus süüdistustele, et kohalik omavalitsus maksab Pikakannu koolile kõigest poole valitsuse otsusega ette nähtud pearahast.

Lasva valla avaliku pöördumise vajadus on tingitud ebatäpsetest ja eksitavatest väljaütlemistest meedias Pikakannu kooli teemal, mille põhilauseteks on olnud „Pikakannu erakooli õpilased saavad ettenähtust poole vähem raha” ning „Lasva vald on ainuke Eesti omavalitsus, mis maksab oma vallas elavate ja Pikakannu koolis käivate laste eest valitsuse kehtestatud pearahast kõigest poole”.

Kuna ükski Pikakannu erakooli teemat kajastanud ajakirjanik ei ole kordagi lugejatele, kuulajatele või vaatajatele selgitanud „pearaha” (samuti viidatud kui ettenähtud raha) mõistet, selle saamise tingimusi ning kontrollimata on jäetud faktide tõesus, on sellega tekitatud otsest kahju Lasva valla mainele. Selliselt võib jääda mulje, et riik on määranud ja eraldanud Pikakannu kooli õpilastele pearaha, millest poole jätab vald koolile andmata.

Artiklites käsitatakse pearahana PGS-i §-st 83 tuleneva õppekoha tegevuskulu maksumust ühe õpilase kohta. Sama seadus sätestab igaks eelarveaastaks tegevuskulu piirmäära ühe kuu kohta, see on maksimaalne summa, mida koolipidajal on õigus vallalt küsida õppekoha maksumuse katmiseks eeldusena, et tegevuskulude katmises osalemise tingimused ja kord on täidetud. See tähendab, et riik on kehtestanud vaid ülempiiri, mille ulatuses võib kool nõuda teise valla õpilaste eest tegevuskulude katmist, kuid riik selleks raha ei eralda.

PGS-ist tuleneb koolipidaja kohustus tuua välja õppekoha tegevuskulu maksumus, mille alusel saavad vallad erakooli tegevuskulude katmises osaleda. Nimetatud kohustuse tekkimise seab erakooliseaduse § 22².

Pikakannu erakool ei ole esitanud Lasva vallale õppekoha tegevuskulu maksumust õpilase kohta ning Lasva valla pöördumisel koolipidaja poole selle teadasaamiseks on ainsaks vastuseks jäänud „Pole teie asi”. Seega on õppekoha tegevuskulu suurus Pikakannu erakoolis määramata. Igati väär ja põhjendamatu on väita, et Lasva vald maksab sellest ainult poole. Sarnaselt võib väita, et tegelikult maksab vald rohkem kui täisosa.

Fakt, et Lasva vald on rahaga toetanud ning kavatseb jätkuvalt toetada õpilaste õppimist Pikakannu erakoolis, näitab otseselt ja ainitimõistetavalt head tahet hoolitseda oma inimeste eest. Hoolimata Pikakannu kooli pidaja puudustest seaduse täitmisel (kohamaksu kalkulatsiooni esitamise kohustuse täitmata jätmine) on vald teinud omalt poolt kõik, et õpilaste õppimisvõimalused sellest ei halveneks.

Kurbusega tuleb tõdeda, et Pikakannu erakooli teemal meedias kajastatu on jätkuvalt faktiliselt kontrollimata ning kahjustab põhjendamatult Lasva valla mainet.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Lasva vald selgitab Pikakannu kooli rahastamist”

  1. Lembit Jakobson ütleb:

    Huvitav oleks näha arve, kuidas vald siis tegelikkuses Pikakannu kooli toetab. Võrrelda seda teiste koolide õpilaskoha maksumusega.
    Mida pole, seda pole.Solvumise ja hämamisega valla poolt asja ei lahenda.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!