Miinimumkoosseisu uus määrus lubab koole paindlikumalt juhtida

27. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeerium Jaak Aaviksoo allkirjastas uuendatud koolitöötajate miinimumkoosseisu määruse, mille kohaselt võib kohalik omavalitsus põhjendatud taotluse alusel korraldada oma koolide juhtimist paindlikumalt, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Määruse muutmise ajendiks sai Võrumaa Sõmerpalu valla juhtide pöördumine ja tõsiasi, et määrus takistas omavalitsustel langetada koolivõrku korrastavaid otsuseid nagu eri koolide ühe juhtimise alla asetamist.

Ministeeriumisse pöördunud Sõmerpalu vald soovis viia kaks kooli – Osula ja Sõmerpalu põhikooli, kus on vastavalt 107 ja 70 õpilast – ühe juhtimise alla. Otsuse ellu viimist takistas asjaolu, et määrus nõudis igale koolile tingimata omaette juhtkonda. Reeglite varasemalt liigsele ning ebamõistlikule jäikusele on osutanud ka teised partnerid. Muudatus annab kohalikele omavalitsustele suurema vabaduse otsustada, kui palju ja millise koormusega juhte vajatakse. Loa erandiks annab haridus- ja teadusminister – selline kontroll tagab kooli toimimiseks vajaliku töötajate koosseisu.

Riigikogus on menetluses põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu, mille algatamise üks eesmärk ongi kohalikke eripärasid ning vajadusi ignoreerivate piirangute ja takistuste kaotamine.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!