Veel üks aken Euroopa poole valla

30. aug. 2013 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit

26. augustil peeti Tallinna Euroopa kooli avaaktust.

Eesti vajab välisriikide tippspetsialiste ja nende lastele on vaja siin heal tasemel koole, kus õpitaks inglise, prantsuse või saksa keeles. Seni on meie välisspetsialistid pannud oma lapsi Tallinnas asuvasse rahvusvahelisse kooli Liivalaia tänaval, nüüd on aga vajadus koolikohtade järele kasvanud ja tegevust alustab ka Tallinna Euroopa kool Ülemiste City’s.

Sihtasutuse Innove juhatuse liige Robert Lippin ütleb, et Euroopa kool on kogu Euroopa Liidu ulatuses ühesuguse õppekavaga ja tänu sellele ei teki riigist riiki liikuvate spetsialistide lastel kooli vahetades erilisi probleeme. Klasse on Tallinna Euroopa koolis esialgu esimesest seitsmendani, kusjuures on ka liitklasse, kuid nii ei jää see kauaks, sest lastega välisspetsialiste tuleb Eestisse pidevalt juurde. „Kui IT agentuur küsib oma töötaja lapsele Eestis koolikohta, siis järgmiseks päevaks on see tal olemas – selline on Eesti riigi lubadus Euroopa Liidule. Arvata võib, et juba mõne aasta pärast õpib Tallinna Euroopa koolis praegusest poole rohkem õpilasi,” selgitab Lippin.

Tallinna Euroopa kooli direktor Olavi Otepalu lisab, et Euroopa koolis õpetatakse Euroopa bakalaureuseõppe (EB) ainekavade järgi, kus on suur rõhk keelte õppimisel, erinevalt näiteks rahvusvahelisest bakalaureuseõppest (IB), kus õpitakse põhiliselt inglise keeles. Ka Tallinna Euroopa koolis alustab esimesena tööd inglise keele sektsioon, kus põhiaineid õpitakse inglise keeles, kuid inimeseõpetust, geograafiat, ajalugu ja majandust prantsuse ja saksa keeles (keelekümblusena). Edaspidi jõuab Tallinna Euroopa kool kolme õppekeelega sektsioonini. Lisaks kahele põhikeelele õpib iga laps veel viis tundi nädalas oma emakeelt. Tallinna Euroopa koolis hakatakse tänavu sügisest õpetama ja õppima seitset emakeelt. Üks tund nädalas õpitakse Tallinnas ka eesti keelt, mis on Euroopa kooli puhul suur erand.

——————

Euroopa kool Tallinnas

• Kooli on loonud SA Innove ja see tegutseb erakooli­seaduse alusel.

• Kooli rajamine läks Eesti riigile maksma 1,5 miljonit eurot.

• Peamiselt õpivad koolis IT agentuuri töötajate, välis­ekspertide, õppejõudude ning diplomaatide lapsed.

• Õpilasi on 75 ja nad on tulnud 20 riigist: Ugandast, Lõuna-Aafrika vabariigist, Hiinast, Venemaalt, Prantsusmaalt, Soomest jm.

• Euroopa kooli astutakse nelja-aastaselt.

• Õppemaks on eelkoolis 3000, nooremas kooliastmes 3500 ja vanemas 4500 eurot õppeaastas.

• 25 õpetajast 12 on meesõpetajad, õpetajate keskmine vanus on 35 aastat.

• Koolil on Mondopad − puutetahvel, mis ühildub mobiiltelefoni ja teiste nutiseadmetega, tänu millele saab nt haigestunud laps jälgida klassis toimuvat ka kodus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!