Imbi Paju raamatud ilmuvad Saksamaal ja Rootsis

25. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Kirjanik ja dokumentalist Imbi Paju (pildil) teos ”Tõrjutud mälestused” ilmub 2014. aasta sügisel saksa keeles. Raamatu tõlgib saksa keelde Irja Grönholm ning annab välja Saksa kirjastajaga Verlag Inspiration Un Limited. Aastal 2006 eesti ja soome keeles ilmunud teos on seni ilmunud ka inglise, vene ja rootsi keeles. Paju teine teos ”Soome lahe õed. Vaadates teise valu.” ilmub 2014. aasta kevadel aga rootsi keeles, Heidi Granqvisti tõlkes Rootsis kirjastuses Atlantis.

”Tõrjutud mälestustes” Paju jutustab oma ema ja ta kaksikõe loo Nõukogude terrori all. Imbi Paju teos kirjeldab nõukogude okupatsiooni toorest psüühilist vägivalda, läbikäimata leina ning lootust, mis aitab jääda inimesel ellu ka raskes olukorras. Psühhoajalooline teos räägib armastusest oma ema, isamaa ja inimkonna vastu ja annab olulise panuse Euroopa kultuurimällu. Raamatuga sama nime kandvat dokumentaalfilmi on esitatud lisaks Euroopale USA-s, Kanadas, Israelis ja Taiwanis. Aastal 2006 sai film Pärnu rahvusvahelisel filmifestivalil Eesti parima filmi preemia.

”Soome lahe õed. Vaadatest teiste valu” jätkab Euroopa mälu kaardistamist. Teose dokumentaalsed jutustused näitavad kui palju ajalugu ja mineviku käsitlemine sisaldab ”mälu sõda” ja ”psühholoogilist sõda”. Ka sellele teosele on eelnenud samanimeline dokumentaalfilm. Paju teosed on ajakohased ka täna, sest ajalugu pole üks teatud sündmus antud ajahetkel, vaid ka see, millise jälje ta on jätnud meie alateadvusse ja kuidas see mõjutab meie otsuseid täna, kui me vaatame otsa majanduskriisile.

Imbi Paju mõlemaid teoseid on kasutanud nii kirjanduse-mälu ja kultuuriuurijad ning psühhoanalüütikud. Paju teosed ületavad ilukirjanduse ja aimekirjanduse piirid ja näitavad üksikinimese haavatavust suurte riikide poliitilistes mängudes. Nõukogude terrori mõju inimesele on Paju uurinud alates 1999. aastast.

Imbi Pajul valmis aastal 2009 koos kirjanik Sofi Oksaneniga artiklitekogumik ”Kõige taga oli hirm”, kus ta käsitleb nõukogude okupatsiooni mõju ja ulatust, Eesti juutide saatust gulagi ja holokausti vahel ja huumorit, mis aitas nõukogude ajast välja tulla.

2013 aasta juunis premeeris Soome president Niinistö Imbi Paju tööd kultuurimälu kaardistajana Soome Lõvide rüütelkonna I kl rüütlimärgiga. Hetkel kirjutab Paju romaani, mis ilmub 2015 aasta kevadel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!