Tartu kunstimuuseum kutsub metsa ja mere äärde

4. okt. 2013 Reeli Kõiv - Kommenteeri artiklit

Tartu kunstimuuseumi kahel ülemisel korrusel on 2014. aasta alguseni avatud suur eesti loodusmaali näitus „Metsa ja mere vahel”. Töötoad, muuseumitunnid, ekskursioonid ja näitusega kaasnev mitmekülgne üritusesari kutsuvad osa saama nii õpilasi kui ka õpetajaid.

Näitusest

Näitusega „Metsa ja mere vahel. Eesti loodusmaal” esitavad koostajad Reeli Kõiv ja Tõnis Tatar küsimuse: milles seisneb eesti kunsti omapära teiste rahvastega võrreldes; kas eesti kunsti kõige algupärasem ja väärtuslikum osa võiks seisneda kodumaa looduse elamuslikus edasiandmises? Näitusevalikusse on haaratud poolsada autorit ja enam kui sada aastat eesti kunsti ajalugu, alates akadeemilisest baltisaksa kunstist ja Konrad Mäest kuni noorukese värviekspressionisti Anna Hõbemäeni. Tavapärase stiililise, koolkondliku või kronoloogilise printsiibi asemel on väljapanek üles ehitatud emotsionaalse rännakuna läbi Eestimaa looduse vormide: avasaali pimedast metsasügavusest üle lagendike ja rabade, mööda jõgedest ja järvesilmadest, avaraid panoraame silmitsedes jõutakse lõpuks rannikule ja mere äärde. Eri laadides teostatud maastikupilte publikuni tuues tahavad kuraatorid lisaks garanteeritud vaatamisnaudingule ärgitada publikut mõtisklema eesti inimese ja Eesti looduse suhte üle ning ühtlasi osutada tõsiasjale, et Eestimaal on tänaselgi päeval küllaldaselt paiku, kus võib kogeda ehedat ja ülevat looduselamust, mis on inspireerinud kujutama nii mineviku kui tänapäeva kunstnikke.

Kunsti lõimumine teiste õppeainetega

Lapse tervikliku maailmapildi kujunemisel on oluline osutada eri ainevaldkondade seostele. Ootame kunstiõpetajate kõrval näitusele ka kõiki teisi õpetajaid. Et näitus esitleb Eesti ürgset loodusmaastikku, on hea võimalus lõimida kunsti loodusainetega geograafiast botaanikani ja viia ainetunde läbi otse näitusesaalides. Kirjandusõpetajad saaksid eesti looduslüürika käsitlemisel muuseumikeskkonnas oma tundidele haarava ja emotsionaalse tausta. Lasteaiale ja algkoolile suunatud muuseumimängus „Kes elab metsa sees?” õpitakse tundma metsloomi ning maali töötoas „Kaasaskantav vikerkaar” tehakse pärast ringkäiku näitusel praktiline sissejuhatus värviõpetusse. Tegutseb ka maastikumaali töötuba – nii loovtööna stuudios kui ka koopia (fragmendi) joonistamisena näitusesaalides.

Kunsti- ja loodusõhtute sari „Looduse looming”

Näitusel loodud iganädalane ürituste sari tahab juhtida tähelepanu Eesti loodusele, olla sillaks eri valdkondade vahel. Žanriliselt mitmekesises ettevõtmises leiavad aset kohtumised kunstnike, kirjanike ja looduseinimestega, foto- ja filmiprogrammid, heli- ja joonistus-performance’id, fotonäitus jms. Üles astuvad John Grzinich, Fred Jüssi, Rein Maran, Ingmar Muusikus, Evelyn Müürsepp, Tiit Pääsuke, Juhani Püttsepp, Tõnu Õnnepalu, Urmas Tartes. Üritused kestavad 5. detsembrini ning algavad neljapäeviti kell 17.30 Viltuse maja II korruse suures näitusesaalis. Sisse pääseb muuseumi pääsmega ning varem tulles saab vaadata näitust. Toimuvad ka ringkäigud näituse kuraatoritega.

Täpsem info: www.tartmus.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!