Koolielu Ameerika moodi

16. mai 2014 Elina Aslett Twin Falls, Idaho - Kommenteeri artiklit

Õpetajate päev Ameerika moodi

Kuuendal mail tähistatakse Ameerikas õpetajate tunnustamise päeva ning kogu nädala jooksul toimuvad koolides sel puhul üritused.

Minu poja Marko koolis oli õpetajate tunnustamise nädala esmaspäev koolivaimu päev, mil oli soovitatav kanda kooli värve. Teisipäeval oli pöörase soengu päev, kus võis muuta end Einsteiniks. Kolmapäeval oli pööraste sokkide päev. Neljapäeval tuli kanda oma õpsi lemmikvärve. Ja reede teema oli „Õpetajate ees müts maha / Kingitused õpetajatele”. Sel päeval võis kanda mütsi või muud peakatet, näiteks putukatundlaid, ja õpetajatele oli soovitatud tuua midagi erilist, näiteks kirjake, pilt, lill, väike kingitus.

Käisime reedel enne koolipäeva algust läbi kõik õpetajad, kes mu pojal kolme aasta jooksul on olnud, ning Marko kinkis igaühele kolm punast roosi, klassijuhatajale aga kuus. Ühtlasi palusime kõigil neil õpetajatel kirjutada pühenduse aastaraamatusse, mille Marko oli eelmisel päeval kätte saanud.

Õpetajate tunnustamise traditsioon on kooliti ja aastati erinev ja sõltub lapsevanemate komiteest. Näiteks Xavieri tšarterkoolis palus lapsevanemate komitee sel aastal igal õpilasel oma õpetajale tunnustusnädala igal päeval midagi tuua – esmaspäeval õun või mingi muu tervislik snäkk, kolmapäeval üks lilleõis, reedel mõni omatehtud asi.

Raamatute eest pidžaamapeole

Seinal olev termomeeter näitas, kui palju raha oli neljapäeva keskpäevaks kokku saadud.

Seinal olev termomeeter näitas, kui palju raha oli neljapäeva keskpäevaks kokku saadud.

Ühel päeval sai meie pere reklaamlehe, milles teatati, et meie poja Marko koolis nimega Sawtooth Elementary School toimub kirjastuse Scholastic raamatulaat, mille eesmärk on müüa raamatuid 10 000 dollari eest. Kirjas seisis veel: kui vanemad aitavad selle eesmärgi täita, saavad nende lapsed auhinnaks lõbusa päeva (Fun Day), mil nad võivad tulla kooli pidžaamas, võtta kaasa oma lemmikteki ning vaadata üheskoos filmi lumekuningannast ja süüa popkorni ja juua jäätisekokteili.

Selline üleskutse tekitas minus lapsevanemana pinge, sest iga ema ja isa tahab ju, et tema laps ei jääks sellisest erakordsest päevast ilma, ning tunnedki end sunnituna raamatuid kokku ostma. Nii ostsime meiegi 21 dollari eest paar raamatut. Kuna Marko koolis on 656 õpilast, näitab lihtne arvutus, et peo toimumiseks vajaliku summa kokkusaamiseks pidi iga õpilase pere ostma raamatuid keskeltläbi 15 dollari eest. Müüdi lasteraamatuid – ilukirjandust ja populaarteaduslikke raamatuid – ning plakateid, pliiatseid jms. Raamatuid võis osta ka oma klassile, selleks olid klassijuhatajad koostanud oma klassi lugemisriiuli soovinimekirja.

Raamatulaat toimus neljal päeval, ühel neist lausa kella kaheksani õhtul, ning samal ajal oli seinal info selle kohta, kui kaugel eesmärgist ollakse. Kolmanda päeva õhtu hakul oli koos kaks kolmandikku pidžaamapeo eeltingimuseks olevast summast.

Ma ei uskunud, et see raha kokku saadakse, aga neljanda päeva lõpus oli raamatuid müüdud koguni 11 000 dollari eest. 60% läbimüügist sai kool endale.

Kui meie gümnaasiumis käiva tütre kool ei ole meile kunagi sarnaseid annetuspalveid saatnud, siis poja kooli lastevanemate komiteelt oleme saanud üsna tihti ja pealetükkivaid ettepanekuid teha koolile annetusi. Annetuste saamiseks mõeldakse välja igasugu kampaaniaid. Otseselt raha ei küsita kunagi – alati müüakse midagi või peab ostetavatelt toodetelt välja lõikama kuponge (Box Tope), millest igaüks annab koolile kümme senti. Selle aasta jooksul olen kooli saatnud juba 70 kupongi. Ühe kampaania käigus tehti näiteks lapse joonistusest kleeps ning saadeti koju tasuta terve leht nende vahvate kleepsudega. Sama kujunduse sai raha eest lasta panna kõiksugu asjakestele – pajalappidele, võtmehoidjatele jm. Meie tellisime oma pojale ühe kruusi ning selle eest makstud rahast toetati taas kooli. Kes kõige suurema summa eest asju tellis, sai kooli T-särgi. Võib-olla tulenevad sellised annetuskampaaniad tõsiasjast, et algkoolid on Ameerikas alarahastatud?

Plastnõudega bankett parimatele

Emili koos oma venna ja vanaemaga Canyon Ridge High Schooli parimate õpilaste austamise banketil kooli sööklas, kus õpilasi ja nende peresid teenindavad kelneririietes õpetajad.

Emili koos oma venna ja vanaemaga Canyon Ridge High Schooli parimate õpilaste austamise banketil kooli sööklas, kus õpilasi ja nende peresid teenindavad kelneririietes õpetajad.

Ameerika gümnaasium Canyon Ridge High School, kus minu tütar õpib 11. klassis, korraldas möödunud reedel banketi parimatele õpilastele ehk neile, kes mahtusid 10% parima õppeedukusega õpilaste hulka.

Kolmekäigulise õhtusöögiga vastuvõtu muutsid toredaks õpetajad, kes olid riietunud ettekandjateks ja kelneriteks, kandes kõik ühesuguseid pükse ja punaseid veste – kena viis õpilastele lugupidamist avaldada.

Pooleteisetunnisel üritusel serveeriti papptaldrikutel eelroana salatit ning põhiroana makarone kanaga, lisaks sai igaüks valida endale koogi või küpsise. Kuulati kohaliku ülikooli esindaja ning kelnerikostüümis direktori kõnet. Lisaks sai iga tubli õpilane kaks tänu­kirja, millest ühel oli ka Ameerika presidendi Barack Obama allkiri, mis siis, et trükitult.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!