Fookuses oli liiklusohutus

11. juuni 2014 Mari Karon, õppealajuhataja; Laine Ülemaante, huvijuht - Kommenteeri artiklit

Kilingi-Nõmme gümnaasiumis toimus maikuu keskpaigas liikluse ohutusele pühendatud kogu koolipere üritus, mille ettevalmistamisel olid eestvedajad kooli tervisenõukogu juht Pille Kadak, huvijuht Laine Ülemaante ja maanteeameti liikluskasvatuse talituse peaspetsialist Marika Luik.

Eelnenud nõupidamistel lepiti kokku, millised töötoad võiksid sellel päeval olla lisaks vigurrajale. Ühiselt leiti, et üks vahva teatejooks, kus teatepulgaks autorool, peaks sobima väledatele jalgadele, liiklustesti lahendamine nutikatele. Lõpuks oli 1.–6. klassidele valmis mõeldud kuus tegevust, mis koos õpetajaga läbida tuli, 7.–9. klass osales kolmes ja gümnaasium kahes töötoas.

Marika Luik koos abilisega trotsis vihmast ilma ja oli aegsasti kohal: vigurrada koolimaja kõrval asuva spordihoone parklasse seadmas ja kiivritöötuba ette valmistamas. Päeva aitasid läbi viia veel Lõvi Leo, politseinikud Kairi Õilsalu ja Keiju Püvi. Klassijuhatajad said koos õpilastega otsida ja lahti seletada koolimaja ümber olevaid liiklusmärke. Liikluskasvatajad tegid lastele praktiliselt selgeks, miks peab jalgratturil kiiver peas olema. Tõsised teemad räägiti läbi liiklussituatsioonide üle arutledes. Õpilastel oli võimalus kirja panna kasulikud nõuanded jalgratturile ja autos kaasreisijale. Gümnaasiuminoored said võimaluse proovida alkoprille ja seeläbi kinnitust, kui moonutatud on joobes juhi maailmanägemine.

Vigurraja läbimise täpsust mõõtsid õpetajad Erki Kangur ja Kuro Link, autorooliga teatejooksu korraldasid õpetajad Ülo Liblik ja Inge Post.

Klassid võisid üritusele tulla liiklusteemaliste kostüümidega. Nii oli näha valgusfoore, liiklusmärke, eririietust kandvaid teetöölisi. 11. klassi noored moodustasid lasteaia mudilaste rühma, kõige ees kasvataja plakatiga „Märka last liikluses”. Ilmataat ei olnud seekord meie poolt, aga tänavale minnes ju ka ilma valida ei saa.

Kolm ja pool tundi kestnud „Liiklusolümpia” tõstis fookusesse jalakäija, jalgratturi, autojuhi, iga liikleja ohutuse. Enne suve oli õige aeg tuletada meelde, kuidas igaüks meist saaks kaasa aidata turvalisusele, olla osavam ja teadlikum.

Tagasisidest said korraldajad teada, et õpilastele meeldis liiklusolümpia, selle erinevad töötoad ning põnevad tegevused. Kui 1.–6. klassidel jagus tegevust kuues töötoas, siis 7.–11. klassid olid õnnetud, et neile nii palju tegevusi või võistlusi ei olnud. Osalejatele meeldis väga vigurrada, kus kõik said oma oskusi proovile panna. Lisaks nauditi klassiga ühiselt veedetud aega ning ettevalmistusperioodi, mille käigus meisterdati liiklusmärke rongkäigus kandmiseks. Kolmas kooliaste tundis puudust võistlustest. Samuti toodi välja, et oleks võinud ka mõni kogenud autojuht liiklusest kõneleda. Meeldisid tegevused, klassiga koosolemine ja väljas viibimine, rongkäiguks valminud riided ning märgid. Osalejatele meeldis ülesannete seotus reaalse eluga ning vaheldus tavapärasest koolipäevast.

leoMaanteeameti liikluskasvatuse talitus teeb Pärnumaal koolide ja lasteaedadega väga tõhusat koostööd. Nende poole võib alati pöörduda õppematerjalide saamiseks või koolituste tellimiseks. Talvel oli koolis külas kahe mõtlemapaneva filmi „Georg” ja „Kaspar” autor Märt Treier, eelmistel aastatel on toimunud koolituspäev „Selge pilt”.

Liikluskasvatust ei saa koolis teha ühekordse üritusena ja siis otsustada, et nüüd on kõik korras. Tervis ja ohutus peab olema õpetajate ja lapsevanemate igapäevane kasvatusteema.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!