Tartu ülikoolis algavad aastapäevapidustused

24. nov. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikool tähistab 1. detsembril emakeelse ülikooli 95. aastapäeva. Pidulikud sündmused algavad ülikoolis juba nädal varem, mil kuulutati välja ka temaatiline virtuaalne mälumäng „Targaks ülikoolis”.

Tartu ülikooli õppeprorektori ja rahvusülikooli 95. aastapäeva korraldustoimkonna esimehe Martin Halliku idee põhjal loodud ning TÜ muuseumi ja infotehnoloogia osakonna koostöös loodud mälumäng koondab teadmisi Tartu ülikooliga seotud inimestest, kohtadest ja ajaloost. Mängu leiab veebilehelt malumang.ut.ee.

„Rahvusülikoolina kanname üha mitmekülgsemas rahvusvahelises keskkonnas vastutust eestikeelse kõrghariduse püsimajäämise eest. See on omaette väärtus, kui ühel väiksel rahval on üleilmses ühiskonnas oma väike, aga püsiv teaduskeel ja maailmas hinnatud kultuuripärand,” ütles Hallik. „Sellest tulenevalt on aastapäevaga seotud avalikud sündmused ja üritused pühendatud kultuurile, keelele ning rahvusülikooli kujunemisele ja rollile nii Eestis kui ka rahvusvahelises kontekstis.”

Rahvusülikooli 95. aastapäeva üritused toimuvad 27. novembrist 5. detsembrini. Näiteks neljapäeval, 27. novembril kell 11 algab ülikooli raamatukogus Eesti keelenõukogu seminar „Demograafia ja eesti keel”, kell 12 taasavatakse Tartu linna avalik fotogalerii, von Bocki maja otsaseina fotonäitus „Ülikooli näod”, kust vaatavad armastatud õppejõud, teadlased ja professorid ning kell 20 toimub üliõpilasmajas Eesti popansamblite kontsert, millel esinevad Vaiko Eplik & Eliit, I Wear* Experiment, Tiger Milk ja POSÕ. Reedel, 28. novembril kell 16 esitletakse ülikooli senati saalis aga aastal 1972 ülikooli lõpetanud eesti filoloogide mälestuskogumikku „Eesti keeles ja meeles”.

Aastapäeva kõrghetke tähistatakse esmaspäeval, 1. detsembril kell 12 aktusega ülikooli aulas, kus nimetatakse Tartu ülikooli audoktoriks viis väärikat välisprofessorit, antakse kätte 120 doktoridiplomit ning tunnustatakse Rahvusmõtte auhinna üleandmisega inimest, kelle looming on Eesti kultuuri, rahvast ja riiklust enim teeninud. Kell 17 algab tõrvikurongkäik ja kell 19 ülikooli ball Vanemuise kontserdimajas.

2. detsembril kell 14 esitletakse ülikooli muuseumis raamatut „Rahvusvahelised rahvusteadused rahvusülikoolis” ning 5. detsembril kell algab samas 10 konverents „Ühiskonda muutvad teadused rahvusülikoolis”.

Lisainfot aastapäeva sündmuste kohta leiab veebilehelt: www.ut.ee/et/rahvusulikool95.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!