Mullune parim ajalooteos on Piret Lotmani „Heinrich Stahli elu ja looming”

14. mai 2015 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval kuulutati Tallinna ülikooli ajaloo instituudis välja ajalookirjanduse aastapreemia, mille pälvis Piret Lotman monograafia „Heinrich Stahli elu ja looming” eest.

Žürii hinnangul on Eesti rahvusraamatukogu toimetistena välja antud monograafia näol tegemist suurepärase akadeemilise uurimusega, mis võtab kokku autori aastakümnete jooksul tehtud töö ning võiks huvitada nii ajaloolasi kui teolooge.

Piret Lotmani interdistsiplinaarse käsitluse läbivaks püüdeks on näha Stahlis inimest, mõista tema tegevuse motiive, ehkki ametliku kirjavahetuse kõrval isiklikku pärandit, milles kirikumees oleks end inimlikust aspektist avanud, meieni jõudnud ei ole. Lotman näeb Stahli kui pühendunud protestantiseerijat, vaadeldes tema tegevust ühelt poolt Rootsi kirikupoliitika ning teisalt ortodoksse luterluse ideede ja vaadete kontekstis. Stahlile keskendunud raamat annab ühtlasi hea ülevaate Rootsi kiriku- ja kultuuripoliitikast ning tema Läänemere-provintside Eesti- ja Ingerimaa kirikuelust laiemalt. Tekst on hõlpsasti loetav ja haaravalt kirjutatud, kusjuures autor eelistab jääda tagasihoidlikuks, samas jõuiliselt Stahli esitledes.

Aastapreemia ekspertkomisjoni kuulusid Enn Küng (TÜ ajaloo ja arheoloogia instituut, 2013. aasta laureaat), Tiina-Mall Kreem (Eesti kunstimuuseum), Kaarel Vanamölder (TLÜ ajaloo instituut ja Akadeemiline Ajalooselts) ning Priit Raudkivi (TLÜ ajaloo instituut).

Ajalookirjanduse aastapreemiat annavad ühiselt välja rahvusarhiiv, TLÜ ajaloo instituut, TÜ ajaloo ja arheoloogia instituut, Tallinna linnaarhiiv, Akadeemiline Ajalooselts, Pärnu muuseum, Eesti ajaloomuuseum ja Eesti kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskond. Igal aastal korraldab aastapreemia välja andmist üks nimetatud asutustest, tänavu oli selleks TLÜ ajaloo instituut.

Tänavuse ajalookirjanduse aastapreemia kandidaadid olid veel:

 • Kunsttööstuskoolist Kunstiakadeemiaks. 100 aastat kunstiharidust Tallinnas. Koostanud Mart Kalm. Tallinn: Eesti Kunstiakadeemia, 2014
 • Krista Kodres. Esitledes iseend. Tallinlane ja tema elamu varauusajal. Tallinn: Tallinna Ülikooli Kirjastus, 2014
 • Tallinna ajaloo lugemik. Dokumente 13.–20. sajandini. Toimetanud Lea Kõiv, koostanud Tiina Kala, Juhan Kreem, Lea Kõiv, Kalmer Mäeorg, Anu Mänd, Triin Parts. (Tallinna Linnaarhiivi toimetised, 14.) Tallinn: Tallinna Linnaarhiiv, 2014
 • Epp Lankots. Moodsa arhitektuuri kriitiline historiograafia. Modernsuse käsitlused Leo Gensi ja Leonard Lapini arhitektuuriajaloolistes tekstides 1960.–1980. aastail. Tallinn: Eesti Kunstiakadeemia, 2014
 • Mati Laur, Kersti Lust, Priit Pirsko, Ülle Tarkiainen. Talude päriseksostmine Pärnumaa andmestiku põhjal. (Scripta Archivi Historici Estoniae). Tartu: Eesti Ajalooarhiiv, 2014
 • Indrek Paavle. Õiguse ja omariikluse eest. Otto Tief (1889–1976). (Riigivanemad). Tartu: Rahvusarhiiv, 2014
 • Iseseisvusmanifest. Artikleid, dokumente ja mälestusi. Koostanud Tõnu Tannberg ja Ago Pajur. Tartu: Rahvusarhiiv, 2014
 • Esimene maailmasõda ja Eesti. Koostanud Tõnu Tannberg. (Eesti Ajalooarhiivi toimetised, 22 (29)). Tartu: Eesti Ajalooarhiiv, 2014
 • Kari Tarkiainen, Ülle Tarkiainen. Meretagune maa. Rootsi aeg Eestis 1561–1710. Tallinn: Varrak, 2014
 • Andres Tvauri. Rahvasterännuaeg, eelviikingiaeg ja viikingiaeg Eestis. Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastus, 2014
 • Jaak Valge. Punased. I. Tallinn: Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituut, Rahvusarhiiv, 2014
 • Aldur Vunk, Tiit Kask. Pärnu kuurort. Valikud ja otsused. Pärnu: Pärnu Muuseum, 2014
 • Tallinna puitarhitektuur. Toimetanud Leele Välja. Tallinn: Eesti Arhitektuurimuuseum, Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, 2014

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!