Doktoritöö uuris eesti hoidjakeelt ja selle dünaamikat

18. okt. 2016 TLÜ - Kommenteeri artiklit
Helen Kõrgesaar. Foto: Liisi Matvere.

Helen Kõrgesaar. Foto: Liisi Matvere.

Täna, 18. oktoobril kaitseb doktoritööd Tallinna ülikooli humanitaarteaduste instituudi doktorant Helen Kõrgesaar, kelle töö keskendub eesti hoidjakeelele. Ta uuris, kuidas eesti täiskasvanu lapsega räägib, missuguseid keelevahendeid ta vestluses kasutab ja kuidas ta seejuures lapse keelelist arengut toetab. Tähelepanu on pööratud peamiselt hoidjakeele pragmaatikale ja püütud selgitada, miks täiskasvanu kõneleb lapsega just nii, nagu ta seda teeb.

„Uurimistulemustest selgus, et eesti isad ja emad kasutavad lapsega kõneldes keskmiselt sama suurt hulka lausungeid, kuid emade lausungid on isade omadest pikemad. Kindlasti ei saa aga väita, et emad oleksid direktiivsemad kui isad või vastupidi,” selgitas Kõrgesaar. Ta lisas, et võrreldes vene ja leedu hoidjakeelega on eesti hoidjakeel võrdlemisi küsimustevaene ja eesti täiskasvanu kasutab oma kõnes pigem sagedasi korduseid. “Nende tulemuste taustal paigutub eesti hoidjakeel pigem prantsuse ja Austria saksa hoidjakeele, mitte aga balti ja slaavi keelte kõrvale, mis on meile geograafiliselt lähemal.”

Helen Kõrgesaare hoidjakeele alane doktoritöö sündis vajadusest kirjeldada täpsemalt eesti hoidjakeele uurimismaastikku. Töös antakse ülevaade hoidjakeelest eri kultuurides, kirjeldatakse eesti hoidjakeele olemust ja dünaamikat ning pakutakse välja uurimisvaldkonna jaoks kohandatud terminivara. Doktoritöö tulemused on Eestis esmased ja tööga on loodud tugev vundament valdkonna edasisele uurimisele.

Doktoritöö pealkiri on „Eesti hoidjakeele pragmaatilised erijooned ja dünaamika ning mõju lapse keele arengule” ja selle avalik kaitsmine toimub teisipäeval, 18. oktoobril algusega kell 12 Tallinna ülikooli auditooriumis M-649 (Uus-Sadama t 5). Töö juhendaja on professor Reili Argus, oponendid Tartu ülikooli professor Renate Pajusalu ja Tartu ülikooli teadur Sirli Zupping.

Doktoritöö on kättesaadav TLÜ akadeemilise raamatukogu keskkonnas ETERA.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!