Kohila Sipsiku lasteaias väärtustatakse tervist

6. okt. 2016 Mari Laas, Kristina Mägi Kohila Sipsiku lasteaia tervisemeeskond - Kommenteeri artiklit
Kohila Sipsiku lasteaias väärtustatakse tervist. Pildil Sipsiku lasteaia tervisemeeskond.

Kohila Sipsiku lasteaias väärtustatakse tervist. Pildil Sipsiku lasteaia tervisemeeskond.

Kuna laste ja lasteaia töötajate vaimne ja füüsiline heaolu on ühtviisi tähtsad, liitus Kohila Sipsiku lasteaed 2011. aasta sügisel Eesti tervist edendavate lasteaedade liiduga, et pöörata suuremat tähelepanu nii laste kui ka personali tervislike eluviiside kujundamisele.

Pöörame suurt tähelepanu lasteaia menüüle, mis on tervislik ja mitmekesine ning mille koostab toitumisnõustaja (täpsem info menüü koostamise põhimõtetest meie lasteaias siin). http://www.kohilasipsik.ee/uus/index.php/toitlustamine

Lisaks toimuvad lastele temaatilised sündmused: tervisenädalad, käimis- ja jooksupäevad, jooga ja võimlemine, kokkadega koos tervisliku toidu valmistamine jne. Õuelasteaia projekti käigus toimusid kogu päeva tegevused õues. Õues söödi, mängiti, õpiti ja tehti ka lõunauinakut. Ka juhtkond kolis oma kontori õue, et koos teistega toredast päevast osa saada.

Sel õppeaastal on lisaks traditsioonilistele tervisesündmustele käivitunud liikumistegevustes KehaMeele tegevus. Tegevuse eesmärk on suurendada teadlikkust oma kehast, meelest ja aistingutest ning õppida neid juhtima. Selle käigus areneb lapse kehaline vastupidavus, painduvus, tasakaal, koordinatsioon ja keskendumisvõime. Samuti on oluline arendada lapses oskust keha pingetest vabastada ning meelt rahunema suunata. Tegevused toetavad laste loomingulisust, koostöö- ning suhtlemisoskust. Seda saavutatakse laste joogas kasutatavate harjutuste (asana’d), keskendumist ja koostööd nõudvate ülesannete ning kergema meditatiivse tegevuse abil. KehaMeele tegevus toimub kõigis rühmades kõigile lastele kord nädalas 15 minutit. Juhendajad on läbinud ka koolituse.

Et kõik ettevõtmised edukalt õnnestuksid, on lasteaias loodud tervisemeeskond, kes koordineerib temaatilisi üritusi nii lastele kui ka personalile. Meeskonnajuhiks on teist aastat kokk Mari Laas. Selline kogemus võimaldab töötajatel tegutseda teistsuguses rollis, kui eeldab nende tavatöö, ning annab kõigile väärt teadmisi kogu õppe paremaks korraldamiseks.

Tervisemeeskonna liikmed korraldasid igaüks kord kuus ühe terviseteemalise sündmuse kogu personalile. Lisaks toimus kaks korda õppeaasta jooksul aktiivne tervisenädal. Päeval olid tegevused suunatud lastele ja õhtul personalile. Eelmisel õppeaastal toimusid personalile näiteks sellised ühistegevused nagu ujumine, rabamatk, QR-koodidega maastikumäng alevis, ühine kokkamine, discgolf, temaatiline viktoriin, bowling, aeroobika, maleturniir jne.

Kõige populaarsem oli rabamatk, kus osales kõige enam rahvast.  Et osalejaid oleks veelgi rohkem, peetakse ka tulemusarvestust. Kõik sündmusest osavõtjad saavad tegevuste eest punkte ning õppeaasta lõpus selgub kõige aktiivsem tervisepunktide koguja, kes teenib sellega auhindu ja tunnustust. Seekord oli meie suursponsor Hansapost, kes  premeeris tublisid terviseedendajaid aktiivusmonitoridega.

Kõigile osalejatele on garanteeritud hea tuju, parem tervis ja suurepärane enesetunne. Sellised töövälised vahvad üritused liidavad meie toredat  kollektiivi veelgi. Teeme seda kõike selleks, et olla tervemad ja lastele paremaks eeskujuks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!