“Turism ja vaba aeg – kas kättesaadav kõigile?”

30. nov. 2016 Eesti puuetega inimeste koda - Kommenteeri artiklit

Reedel, 2. detsembril kella 10–16 toimub Eesti Rahva Muuseumi konverentsikeskuses Eesti puuetega inimeste koja rahvusvaheline aastakonverentsTurism ja vaba aeg – kas kättesaadav kõigile?”, mille eesmärk on juhtida tähelepanu turismi-, kultuuri- ja teiste vaba aja teenuste ligipääsetavusele puuetega inimestele. Konverents on pühendatud rahvusvahelisele puuetega inimeste päevale.

Viimastel aastatel on puudega inimestest räägitud peamiselt tööturu kontekstis. Samal ajal on jäänud tähelepanuta puuetega inimeste ligipääs ja osalemine vabaaj tegevustes ning reisimisel. ÜRO puuetega inimeste õiguste konventsiooni artikkel 30 ütleb, et puuetega inimestel on õigus teistega võrdsetel alustel osaleda kultuurielus, virgestus-, puhke- ja sporditegevuses. See tähendab ligipääsu teatritele, muuseumidele, kinodele, raamatukogudele, turismiteenustele, spordi-, virgestus- ja turismiobjektidele, aga ka ligipääsetavates vormingutes kultuurimaterjalide, telesaadete, filmide, teatrietenduste ja muude kultuuriliste tegevuste kättesaadavust.

Eesti puuetega inimeste koja aastakonverents keskendub puuetega inimeste liikumisvabaduse teoreetilistele ja praktilistele võimalustele, kogemustele ja tulevikueesmärkidele. Ühtlasi loome aruteluruumi Euroopa Liidu puudega inimese kaardi ideele. EL puudega isiku kaart on arendusjärgus plastikkaart, mis annab kaardi omanikule õiguse saada osa teiste EL-i riikide puuetega inimestele tehtavatest soodustustest kultuuri-, turismi-, spordi- ja transpordivaldkonnas.

Konverentsi avavad kultuuriminister Indrek Saar, Eesti puuetega inimeste koja juhatuse esimees ning riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm, Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas ja Soome puuetega inimeste liikumise esindaja Kalle Könkkölä.

Ettekannetega esinevad Dagmar Narusson Tartu ülikoolist, Meelis Joost Eesti puuetega inimeste kojast, Ave Svarts teatrist Vanemuine, viipekeelsed maailmaavastajad Jaan Raul Ojastu ja Jaan Hellermann, Petra Tiihonen Soome vaimupuudega inimeste teenuste sihtasutusest, Armands Muižnieks Läti Turiba ülikoolist. Videotervituse edastab Gunta Anča, Läti puuetega inimeste katusorganisatsioonist SUSTENTO.

Konverentsi lõpus kell 15 antakse üle Eesti puuetega inimeste koja aastaauhinnad teenuseosutajatele, kes on hoolitsenud teenuste ligipääsetavuse eest ning teinud järjepidevalt soodustusi puudega või vähenenud töövõimega inimestele kultuuri, turismi, spordi- ja transpordi vallas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!