Ühisakrobaatika Rakke koolis

22. dets. 2016 Janar Rückenberg Rakke kooli kehalise kasvatuse õpetaja - Kommenteeri artiklit

Rakke kool on 125 õpilasega põhikool Lääne-Virumaal. Muude sportlike ürituste kõrval saame detsembris kokku, et teha üheskoos akrobaatikat. Ent tegemist ei ole pelgalt treeningtunniga, vaid igal kokkusaamisel on oma idee. 2015. aasta 3. detsembril kogunesid koolimaja võimlasse kõik õpilased, kes on kehalise kasvatuse tundides saanud hakkama eeskujuliku tiritammiga. Aasta lõpul tahtsime aga välja selgitada, mitu õpilast on võimelised samal ajal tiritamme püsima. Osalejate vanus, klass ja sugu ei omanud tähtsust. Hoolimata asjaolust, et kõik osalejad olid tiritammis viielised, on kollektiivne sooritus omaette tase. On õpilasi, kes püsivad väga ilusas asendis väga kindlalt ja väga pikalt, ent päris palju ka neid, kes kord suudavad püsima jääda, teinekord jälle mitte, mõned kukuvad aga väga kiiresti. Tegime poolteist tundi tõsist tööd ja saime teada, et meie koolis suudab 20 õpilast korraga tiritamme teha. Olen sellega rahul, sest ülesanne on raskem, kui paistab.

Vastandid loovad terviku
Tänavu 8. detsembril toimus Rakke koolis ühisakrobaatika „Vastandid loovad terviku, tasakaalu ja olemise ning on elu aluseks”. Teema lähtus taoismist (Vana-Hiina filosoofia) tulenevast yin’i ja yang’i kontseptsioonist, mille kohaselt on kõik elus kogetav ja tunnetatav võimalik tänu vastandite olemasolule. Näiteks selleks, et mõista headust, peab tundma kurja. Kuidas ma tean, mis tähendab kurnatuseni väsimus, kui ma ei tea, mida tähendab olla reibas ja energiast pakatada? Kuidas tean, et olen õnnelik, kui ei tea, mida tähendab õnnetu olla? Mõned näited taoistlikest äärmustest või vastanditest: mees/naine, must/valge, hea/kuri, külm/kuum, kiire/aeglane, tuli/vesi, aktiivne/passiivne, taevas/maa, parem/vasak, talv/suvi, seesmine/välimine, surm/elu jne. Eelnevast lähtudes üritasime selle aasta ühisakrobaatikas saavutad taoistlikku vastandite kooskõla (harmoonilist tervikut) poiste ja tüdrukute paarisharjutustega. Osales 30 õpilast. Tulemust saate vaadata videokokkuvõttest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!