Selgus Tartu ülikooli nõukogu uus koosseis

16. veebr. 2017 TÜ pressinõunik - Kommenteeri artiklit

Eesti Vabariigi valitsus kinnitas oma tänasel, 16. veebruari istungil Tartu ülikooli nõukogu uue koosseisu. Rektor kutsub nõukogu esimese istungi kokku 13. märtsiks.

Nõukogu on Tartu ülikooli kõrgeim otsustuskogu, mis vastutab ülikooli majandustegevuse ja pikaajalise arengu eest. Muuhulgas kinnitab nõukogu põhikirja ning võtab vastu ülikooli arengukava ja eelarve.

Rektor Volli Kalm sõnas, et uudis valitsuse otsuse kohta on kergendus. „Ehkki ülikooli igapäevaelu on toiminud tõrgeteta ka nõukogu puudumisel, on mitmeid protsesse, mida juhtorgani otsusteta pikalt jätkata ei õnnestuks,” selgitas rektor, viidates kinnitamisprotsessi pikalevenimisele. Rektor avaldas heameelt ka nõukogu koosseisu üle: „Ülikool saab oma pikaajalist arengut toetama silmapaistvaist ja võimekaist isikuist koosneva esindusliku kogu”.

Nõukogusse kinnitati järgmised ülikoolivälised liikmed:

  • Uppsala ülikooli rektor professor Eva Åkesson,
  • Eesti äriinglite assotsiatsiooni EstBAN tegevjuht Heidi Kakko,
  • Sangar AS juhatuse esimees Vahur Kraft,
  • advokaadibüroo Raidla Ellex juhtivpartner Ants Nõmper,
  • Chemi-Pharm AS juhataja Ruth Oltjer.

Tartu ülikoolist kuuluvad nõukogusse:

  • neurokirurgia professor, akadeemik Toomas Asser,
  • majanduspoliitika professor Jüri Sepp,
  • eesti keele (võõrkeelena) professor Birute Klaas-Lang,
  • arheogeneetika professor, akadeemik Richard Villems,
  • religioonipsühholoogia professor Tõnu Lehtsaar.

Toomas Asser, Jüri Sepp ja Vahur Kraft kuulusid ka ülikooli nõukogu eelmisesse koosseisu.

Rektor teeb ülikooli uue nõukogu liikmetele ettepaneku koguneda esimesele istungile esmaspäeval, 13. märtsil. Esimesel istungil valib nõukogu esimehe, lepib kokku kodukorra ning arutab muid ülikooli juhtimise üldküsimusi. Nõukogu istungile järgneb samal päeval nõukogu ja senati ühisistung, kus kuulatakse ära ülikooli rektori kandidaadid ja kujundatakse nende kohta hinnang.

Ülikooli nõukogusse kuulub TÜ põhikirja järgi 11 liiget, kellest viis nimetab senat, ühe Eesti teaduste akadeemia (inimeste hulgast, kes ei ole Tartu ülikooli töötajad) ning viis haridus- ja teadusminister, kaasates kandidaatide esitamisesse avalikkust ning lähtudes sellest, et nõukogu koosseisust enamuse moodustavad inimesed, kes ei ole ülikooli töötajad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!