Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Seiklused ootavad!

20. okt. 2017 Eesti lastekirjanduse keskus - Kommenteeri artiklit

Chris Riddell Ada Goot ja Vihuriöö”

Illustreerinud Chris Riddell, tõlkinud Heija-Liis Ristikivi. Kõva köide, 220 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2017.

Maineka briti illustraatori ja kirjaniku laste põnevussarja peategelane on väike Ada, kuulsa ja toimeka, kuid üksindust hindava lord Gooti ainus tütar. Isa ja tütar elavad koos teenijatega hiigelsuures lossis, mille valdustes on ikka ja jälle miskit avastamisväärset.

Kui isa jõulude eel Londonisse sõidab, hakkab tüdruk märkama lossis üha kummalisemaid asju. Kui aga Tontlikku Gooti Kotta saabuvad ka kirjanduslikul koeranäitusel osalejad ning seletamatuid asjaolusid – nagu äranäritud kingad, müstilised urinad ja salapärased käpajäljed – aina lisandub, ei suuda Ada vastu panna kiusatusele müsteerium lahendada. Kas tõesti üks nutikas väike tüdruk suudab seda?

Sarjas on varem ilmunud „Ada Goot ja kummitushiir” ning „Ada Goot ja täiskuupidustused”.

 

Reeli Reinaus Maarius, maagia ja libahunt Liisi”

Illustreerinud Marja-Liisa Plats. Pehme köide, 224 lk. Kirjastus Päike ja Pilv, 2017.

12-aastane Maarius ja tema vanem vend Martin on koos vanematega hiljuti maale elama kolinud. Kergesti seltsiv Martin on kiiresti leidnud palju sõpru, Maarius
aga ei tunne end uude seltskonda sobituvat. Kui poiss saab koolis tuttavaks end teistest eemale hoidva Liisiga, ei lase seiklused end kaua oodata. Peagi saavad poisi seni kehtinud arusaamad reaalsest ja fantaasiamaailmast uue põneva mõõtme.

 

 

Helen Käit Eksinud”

Illustreerinud Anna Ring. Pehme köide, 142 lk. Kirjastus Pilgrim, 2017.

Õpetaja Saarepuu, keda õpilased isekeskis tema lepitava loomuse tõttu šokolaadireklaamist tuttava lehma järgi Milkaks kutsuvad, viib oma 5. klassi lõpetavad lapsed peenete välismaiste sihtkohtade asemel koolilõpuekskursioonile Ida-Virumaale, et sealsete Teise maailmasõja kaitserajatistega tutvust teha. Roomet, Mooses, Matilda ja Agnes pole just vaimustuses õpetaja pajatustest sõjastrateegiate kohta ning otsustavad omapäi ümbrust uurima minna. Õige pea aga avastavad lapsed, et on eksinud. Ehk polnudki kuigi arukas grupist eralduda, eriti kui sul puuduvad väikseimadki kogemused metsas üksi hakkama saamiseks?

 

Kristina Ohlsson Hõbedapoiss”

Kaane kujundanud Eric Thunfors, tõlkinud Allar Sooneste. Pehme köide, 244 lk. Kirjastus Tiritamm, 2017.

Türgi päritolu Aladdini vanemad on tulnud juba enne poisi sündi Rootsi elama. Mõned aastad edukalt peetud restoranil ei lähe viimasel ajal kuigi hästi ning poisi soovile vastupidiselt tahavad vanemad Türgimaale naasta. Kui aga restorani köögist hakkab kaduma hoolikalt arvel hoitud toitu ning vanemad sellesse leebelt suhtuvad, otsustab poiss ise mõistatuse lahendada. Ehk aitab see vanemail restorani päästa ning nõnda saab Aladdin Rootsi jääda? Poisile on toeks tema sõbrad Simona ja Billie.

Sarjas on varem ilmunud „Klaaslapsed”.

 

Reeli Reinaus Vanalinna detektiivid. Mustpeade maalid”

Illustreerinud Marko Pikkat. Kõva köide, 144 lk. Kirjastus Tänapäev, 2017.

12-aastane Rebeka kohtub isa töökoha jõulupeol Mustpeade majas endast aasta vanema Gregoriga. Igavate peokõnede eest teisele korrusele põgenenud lapsed kuulevad kahtlaseid samme ja näevad musti kapuutse kandvaid kummitusi. Kõhedust tekitab ka kohatud vanem härrasmees. Kui Gregor ja Rebeka aga kodus oma taskutest ühesugused kirjad leiavad, saab alguse seiklus, mida nad uneski poleks osanud näha.

Raamatuga saab alguse uus detektiivisari, mille tegevustik on viidud Tallinna vanalinna tänavatele.

 

Anna Starobinets Hundikoopas”

Illustreerinud Maria Muravski, tõlkinud Toomas Kall. Kõva köide, 120 lk. Kirjastus Tänapäev, 2017.

Elu metsas veereb oma rahulikku rada mööda. Päevad kulgevad igaühel oma toimetuste seltsis, õhtul aga kogunetakse kõrtsis, et pisut juttu ajada. Ka kogenud metsapolitseinik Vanem Mäger ja tema parem käsi, osav ja nupukas Mägerkass armastavad seal aega veeta. Ühel õhtul aga rikub mõnusa kõrtsisumina metsast kostev karjatus. Sündmuspaigalt leitud jänesekarvatükk viitab metsas toimuvatele metsikustele. Nüüd on politseinikel käpad tööd täis, sest ainult kurjategija tabamine aitab lohutada leinavat leske. Miski ei jää teravate politseisilmade eest varjatuks ning õige pea on saladus lahendatud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!