Mis toimub? Vastab Põltsamaa gümnaasiumi direktor Aimar Arula

26. jaan. 2018 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Aimar Arula.

Meil toimus täna kohtumine kaitseliidu esindajatega. Arutasime, mis saab meie kooli küberkaitse esimesest lennust, mis kevadel lõpetab. Mis võimalusi oleks neil kaitseliidus kaasa lüüa? Kaitseliidus on loomisel küberkaitse üksus ja nad näeksid hea meelega meie küberkaitse suuna noormehi kaasa löömas. Seni on meie õpilased osalenud kaitseliidu laskevõistlustel ja muudel sportlikel ettevõtmistel, kuid kaitseliidu liikmed nad pole. Kaitseliit hindab meie küberkaitse suunda kõrgelt. Eelmise aasta lõpul saime selle eest Euroopa Liidult ka ühe auhinna.

Praegu harjutavad meie küberkaitse õpilased droonide ja piloodita väikelennukite lennutamist. Droonidega tulevad nad juba enam-vähem toime. Oleme ise droone ostnud ja saanud neid ka projektide kaudu, varustuse probleemi pole. Droonid on küberkaitse insenerisuund, mehhatroonikakursus, kuid varsti on need tsiviil­elus niisama olulised, olgu postipakkide saatmiseks vms.

Meie kübersuund on muidugi ainult sissejuhatus ainesse. Kes tahab süveneda, õpib küberkaitset ülikoolis edasi. Usun, et ülikoolid võtavad meie õpilasi hea meelega vastu, sest need noored juba teavad, mida see eriala endast kujutab. Praegu me veel täpselt ei tea, kui paljud soovivad küberkaitset edasi õppima minna. Eriala on spetsiifiline ja eeldab kindlaid omadusi. Eks pärast riigieksameid näeme, kes ülikooli küberkaitset õppima astuvad, kes mitte.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!