Tartus tähistatakse linna vabastamise sajandat aastapäeva

10. jaan. 2019 - Kommenteeri artiklit

Püha piiskop Platoni rüü ja panaagia. Foto: Berta Vosman (ERM)

Kooliõpilased on oodatud Tartu vabastamise sajanda aastapäeva üritustele 13. ja 14. jaanuaril.

13. jaanuaril kell 15 toimub Eesti Rahva Muuseumis mälestuskontsert, kus esineb ansambel Orthodox Singers. Kontsert on pühendatud pühale piiskop Platonile (kodanikunimega Paul Kulbusch), kes oli esimene eesti soost piiskop ja kristlikuks pühakuks kuulutatud eestlane.

14. jaanuaril 1919. aastal, mõni tund enne Eesti rahvaväeüksuste Tartusse jõudmist hukkasid enamlased piiskop Platoni Tartu Krediidikassa keldris ning ta suri märtrisurma.
ERM-i püsinäitusel „Kohtumised“ on õigeusu vitriinis väljas püha piiskop Platoni rüü ja panaagia ehk väike Jumalasünnitaja ikoon.

14. jaanuaril oodatakse tartlasi raudteejaama tervitama Tartusse saabunud soomusrongi, mis jääb sinna kolmeks päevaks. Tartu koolide õpilased on oodatud gruppidena. Eesti Vabariigi ja Eesti vabadussõja 100. aastapäeva tähistamiseks valminud soomusrong nr 7 Wabadus liigub jaanuaris mööda saja aasta tagust lahinguteed ja jõuab aasta jooksul ka mujale Eestisse. Soomusrongis on vabadussõda ning soomusronge tutvustav näitus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!