Võõrkeelte õppimisest ja õpetamisest Petersoni gümnaasiumis.

27. märts 2019 Estra Tõnisson - Kommenteeri artiklit

Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumile viis aastat tagasi nime andnud noor poeet tundis paljusid võõrkeeli, sealhulgas läti, saksa, vene, prantsuse, inglise, kreeka ja heebrea keelt.

Võõrkeelte õppimine on ka tänapäeva gümnasistide hulgas au sees. Keelehuvilised noored saavad lisaks inglise, vene ja saksa keelele õppida prantsuse ja hispaania keelt.

Pronksi valatud Kristjan Jaagu valvsa pilgu alt mööduvad koolipäevade kestel sajad õpilased ning suunduvad järjekordsesse tundi, et Briti või Ameerika kultuurist, prantsuse kaunist muusikast või vene kirjanike elust rohkem teada saada.

Väikese riigi esindajatena teame hästi, kui oluline on keeleoskus, et tänapäeva kiires ja konkurentsitihedas maailmas endale teed rajada. Tänapäeva noortele ei piisa õpetaja kinnitusest, et küll kunagi iga õpitud keelt vaja läheb. Nemad soovivad õpitule kohe rakendust leida.

Meie koolis pakutakse õpilastele mitmekesiseid võimalusi oma keeleoskusi proovile panna. Kogu õppeaasta vältel toimub palju üritusi. Näiteks korraldame igal kevadel traditsioonilist võõrkeelte nädalat. Kuna sel aastal tuleb meile külla Iirimaa suursaadik Eestis Frances Kiernan, siis oleme nädala pühendanud iirlastele ja Iirimaale. Võõrkeelte kontserdil esinevad õpilased etteastetega eri keeltes.

Juba kolm aastat oleme osalenud rahvusvahelisel veebipõhisel ingliskeelsel võistlusel „Best in English“, mille korraldajad on märganud Eesti noorte head keeleoskust ning käisid tutvumas meie kooliga ja õnnitlemas parimaid tulemusi saavutanud õpilasi. 922 osalenud kooli hulgas saavutas meie kool 8. koha ning esikümnes oli lausa kuus Eesti kooli.

Abiturientide hulgas on  aasta-aastalt suurenenud huvi tõestada oma keeleoskust vilunud keelekasutaja (C1/C2) tasemel. Kahel järjestikusel aastal on Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumis loodud võimalus sooritada Cambridge Advanced’i eksam kooli toetusel. Huvi selle vastu on olnud suur ja sõel kooli toetuse saamiseks tihe.

Et õpilased saaksid ennast proovile panna ning oma keele- ja kultuuriteadmisi eakaaslaste omadega võrrelda, korraldavad inglise keele õpetajad Edda Kaimre ja Estra Tõnisson iga-aastast kultuuriloolist mälumängu „Inglise keelt kõnelevad maad“. Mälumängu on Tartu linna ja maakonna koolid hästi vastu võtnud ja see on saanud juba traditsiooniks. Küsimuste ja auhindadega on kaasa aidanud Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi ja Iirimaa suursaatkond. Hea kontakt saatkondadega on toonud meile ka külalisõpetajaid.

Juba mainitud Iiri suursaadikule lisaks on tunde andnud NATO vägedes teenivad sõdurid, Ameerika saatkonna kultuuriatašee ja inglise keele spetsialist. Kohtumistel saavad õpilased ennast proovile panna, kuna külalised soovivad alati kuulda ka meie noorte elust ja tegemistest ega jäta kasutamata võimalust uurida, millised teemad neid kõnetavad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!