Estonia 114. hooaeg – naised, kelle hääl jäi kõlama

20. sept. 2019 Estonia Teater - Kommenteeri artiklit
Stseen Pjotr Tšaikovski balletist „Pähklipureja“. Fotod: Estonia teater

Alanud hooajal jõuab rahvusooperi lavale viis uuslavastust: ooperid „Romeo ja Julia“ ja „Jeanne d’Arc“, balletid „Alice Imedemaal“ ja „Anna Karenina“ ning operett „Krahv Luxemburg“. Uute teoste ühisosaks võib pidada nii ajaloolisi kui ka fantaasiamaailmast pärit naiskangelasi, kes on ühel või teisel viisil end ajalukku kirjutanud.

Esimese uuslavastusena jõuab septembris lavale Charles Gounod’ ooper „Romeo ja Julia“. Kahe vaenutseva perekonna loo tänapäevases võtmes toob lavale Austraalia juurtega Londonis resideeruv lavastaja Stephen Barlow.

Hetk Olav Ehala muusikalist „Buratino“.

Sügishooaja balletisündmusena toob Eesti Rahvusballett vaatajateni imelise muinasjutuballeti „Alice Imedemaal“. Fantaasiarohke ja rikkalike multimeediaefektidega ballett valmis 2017. aastal San Carlo teatrile. Koreograaf Gianluca Schiavoni ühendab oma lavastuses vaatemängulisuse, värvika tantsukunsti ja Lewis Carrolli armastatud jutustuse.

Novembris esietendub kammersaalis Mati Undi, Rein Aguri ja Hans Hindpere nooremale koolieale mõeldud muusikaline muinasjutt „Punamütsike“. Lavastuses otsitakse vastuseid mitmetele küsimustele. Mis juhtub, kui hunti ei tulegi? Või kui Punamütsike on hea laps ja läheb kohe vanaema juurde?

Uue aasta esimese uuslavastusena jõuab publiku ette Franz Lehári operett „Krahv Luxemburg“. Ajatut meelelahutust ja romantikat pakkuv teos pakatab haaravatest valsi- ja polkameloodiatest, mis vahelduvad kaunite ballaadidega.

Kevadhooaja balletisündmus on 27. märtsil esietenduv „Anna Karenina“, Marina Kesleri ballett Dmitri Šostakovitši muusikale. „Anna Karenina“ on lugu kiusatusest, kirest, moraalsest konfliktist, unistuste poole püüdlemisest ning nende purunemisest. See on tormiline jutustus reetmisest ja suurest armastusest, mis viib pinna jalge alt.

Hooaega jääb lõpetama 22. mail esietenduv Giuseppe Verdi varajase loomeperioodi tähtteos „Jeanne d’Arc“, mille toob lavale „Figaro pulma“ lavastaja Marco Gandini. Jeanne d’Arci dramaatiline elulugu on sajandeid pakkunud kunstnikele inspiratsiooni luua kauneid meistriteoseid.


Estonia teater ratastel

Mait Malmsten viimaste aastate kõige menukamas muusikalis „Viiuldaja katusel“.

Sel hooajal viib Rahvusooper Estonia etendusi tervelt seitsmesse Eesti linna: Tartusse, Pärnusse, Viljandisse, Haapsallu, Jõhvi, Paidesse ning Rakverre. Üheskoos ooperite, operettide ja ballettidega sõidavad mitmele poole kaasa ka lastele ja noortele mõeldud haridusprojektid, mis tutvustavad teatrimaailma lähemalt nii kõige pisematele kui ka veidi suurematele huvilistele.

Oktoobrikuus astub Eduard Tubina ballett „Kratt“ sisse Paide muusika- ja teatrimajja (23.10), Viljandi Ugala teatrisse (27.10) ning Pärnu kontserdimajja (30.10). Noorematele balletisõpradele toome Paidesse kaasa ka haridusprojekti „Balletilugu“, milles tutvutakse ajalooga, vaadatakse põnevaid etteasteid ning õpitakse selgeks üks tants.

14. novembril kõlab Pärnu kontserdimajas maailma ooperilavadel harva mängitud ooper, emotsionaalselt haarav, psühhopõneviku vormis teos – Erich Wolfgang Korngoldi „Surnud linn“. Seevastu 21. novembril muutub Rakvere spordikeskus pidulikuks teatrisaaliks, sest ettekandele tuleb tõeline ooperiklassika – Giuseppe Verdi „La traviata“. Rakveres rõõmustame ka oma kõige väiksemaid fänne, sest Rakvere linnavalitsuse valges saalis leiab aset „Kontsert kõige pisematele“ (24.10). Populaarse beebikontserdiga reisime otseloomulikult ka Tartusse (08.01) ning Viljandisse (29.04).

Advendiaega tähistame rahvusooperi armastatud jõulukuu traditsiooniga – Pjotr Tšaikovski balletiga „Pähklipureja“. Sel aastal viime igihalja muinasloo kingituseks nii Tartu Vanemuise teatrisse (08.12) kui ka Jõhvi kontserdimajja (11.12). Tartlasi tervitame ka uue aasta alguses, mil publiku ette jõuab vaieldamatult viimaste hooaegade kõige menukam muusikal „Viiuldaja katusel“ (08.01).

Külalisetendusi jagub ka kevadesse – Helgi Sallo ja Hans Miilberg sõidavad kontsertetendusega „Operetikuningas Imre Kálmán“ Paide muusika- ja teatrimajja (04.03), Pärnu kontserdimajja (11.03) ning Jõhvi kontserdimajja (01.04). Lastega saavad aga 8. märtsil Rakveres kokku Pipilota Viktuaalia Rullkardiine Piparmünta Eefraimitütar Pikksukk, Härra Nilson, Tommy ja Annika ning paljud teised krutskeid täis tegelased.

Üheks hooaja erilisemaks väljasõiduks on 19. märtsil Pärnu kontserdimajas toimuv „Ooperigala – Georg Ots 100!“, millega Estonia tähistab silmapaistvaima Eesti ooperilaulja 100. sünniaastapäeva. Üle-eestilise ringreisi lõpetame hoogsalt ja kõikidele tuntud meloodiate saatel „Viiuldaja katusel“ etendusega Viljandi Ugala teatris (29.04).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!