Meremuuseumiga merele ja tagatubadesse

13. sept. 2019 Kristel Soidra Eesti Meremuuseumi haridustöö kuraator - Kommenteeri artiklit
„Kiri pudelis“ muuseumitund Lennusadamas. Fotod: Aron Urb

Sel sügisel võtavad Eesti Meremuuseumi teadurid õpilased oma hoole alla. Lisaks laevade uurimisele Lennusadamas viime noored merele, saadame kirja pudeliga kooli ning aasta lõpus avame renoveeritud Paksu Margareeta uksed.

Kuuel korral septembrist oktoobri teise nädalani saab Eesti noorte purjeõppeseltsi vabatahtlikega minna Tallinna lahele. Meeskond tutvustab oma tööd, purjejaht Vestat ja mereohutuse põhitõdesid. Uudistame Paljassaare sadamat, võrdleme seda Lennusadama jahisadamaga ja teeme tutvust muuseumilaevadega Suur Tõll ja Valvas.

Kui õpilased ei saa tulla muuseumi, tuleb muuseum õpilaste juurde! „Sex & the Sea“ näitus rändab kooli koos Soome neidude kirjadega Eesti meremehele. Piltide ja ülesannete abil tutvutakse näitusega. Kehastudes meremeheks, pakitakse kohver ja minnakse laevareisile. Vahepeatuses saadakse armastuskiri, millest tehakse kaasaegne lühikokkuvõte ja vastuskirja asemel luuakse installatsioon. „Kiri pudelis“ muuseumitundi on jätkuvalt võimalik külastada ka Lennusadamas. Lisaks saab valida tõsisema ajaloolise tunni „Jõuluks oleme tagasi“, mis täiendab uut audiovisuaalset näitust „1944 – suur põgenemine“.

Sel sügisel kutsuvad meremuuseumi teadurid vaatama oma argipäeva.

Et meremuuseumi teaduritele järelkasvu kasvatada, oleme töötanud välja muuseumitunni „Sissevaade teaduri argipäeva“, mida viivad läbi teadurid ise. Oma töösse kaasavad õpilasi allveearheoloog Liisa Randmaa, arheoloog Priit Lätti ja kuraator-koguhoidja Mihkel Karu. Muuhulgas saavad õpilased osaleda uurimisprotsessis, mis näitab ilmekalt, kui olulised on kogutud kooliteadmised. Teadurid on valmis võtma endale ühe uurimistöö juhendatava. Kuna teaduritel on rohkelt ülesandeid, saab sellist harukordset võimalust 2019. aastal kasutada vaid mõned korrad. Ettevõtmist toetab Eesti teadusagentuur.

Arheoloog Priit Lätti: „Igaüks teab, et muuseumis hoitakse vanu (ja väärtuslikke) esemeid. Muuseum seostub ka lugudega minevikust. Aga lood ja välja pandud esemed on vaid väike osa muuseumitööst. Minu roll on panna kokku piltmõistatus sageli vee alt või arheoloogilistelt väljakaevamistelt pärinevatest tükkidest. Väikesed ja pealtnäha igavad asjad võimaldavad aga mineviku kohta öelda üllatavalt palju. Kuidas see käib, saab teada umbes pooleteise tunni jooksul meremuuseumis, kus proovime määrata ühe laevavraki otstarvet ja vanust ning saada üht-teist teada pardal toimunu kohta.”

Euroopa unikaalseima laevavraki, kogega on meil kõigil aga võimalus kohtuda juba aasta lõpus, kui taas avab uksed Paks Margareeta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!