Õpetajate Leht 8. mail

6. mai 2020 - Kommenteeri artiklit

Enamik valdu ei ole lasteaednike palgakärbetega kaasa läinud

Kui eriolukorra ajal läksid koolid ja kõrgkoolid üle distantsõppele, jäid lasteaiad avatuks ja töötasid eesliinil. Loogiline tundub, et eesliini töötajatel pigem tõstetakse palka, kui vähendatakse, ometi ootavad mõne valla lasteaednikke ees palgakärped. Seda hoolimata HTM-i ja rahandusministeeriumi soovitusest esimesel poolaastal töötajate palka mitte vähendada ning omavalitsustele lubatud toetusmeetmetest, mis aitavad kompenseerida tulude kahanemist.

VÕTA üldhariduses – kas võtame või jätame?

Kas muusikakooli priimusel on tarvis kooli muusikatunnis nooditundmist demonstreerida? Kas noorte maailmameistrivõistlusel osalenu esimene mõte pärast koju jõudmist peab olema, kuidas kehalise kasvatuse tunnid järele teha? Kuna õppija aeg on väärtuslik ning teisalt on omandamist vajavad teadmised ja oskused õppekavas kirjas, tasub mõelda VÕTA-le ehk varasemate õpi- ja töökogemuse arvestamisele õppekava pädevuste omandamisel.

Inimeseks olemise väärikus

46 aastat Illuka kooli juhtinud Villio Reinsalu tähistas 4. mail oma 90. sünnipäeva. Juubilari elujõud ja -rõõm on suur ja nakkav, kirjutab Krista Aru. Temaga kohtudes tunned esialgu kohmetust, sest nähes tema rõõmu elust, häbened vaikselt oma kurtmisi elu raskuse ja murede üle. Kuid ta aitab sind alati taktitundeliselt sellest kohmetusest üle, osutades kuidagi märkamatult, et ka muretsemine on normaalne ja seda võib teha.

Elvi Laats: „Mul on elus palju õnne olnud“

Lasteaiaõpetaja Elvi Laats tähistas hiljuti 75. sünnipäeva. Ta on töötanud selles ametis 53 aastat, viimased 33 Laeva lasteaias. „Igal aastal ütlen kolleegidele, et olen ühe aasta veel, mul on suur tahtmine seda tööd teha,“ räägib elurõõmus ja energiat tulvil naine. „Olen õnnelik inimene ka seepärast, et mu mõlemad tütred on valinud sama ameti.“

Kutsekoolide õpetajad jagasid distantsõppe kogemusi

Tartu KHK töökohapõhise õppe koordinaator Sigrid Ester Tani ja Tartu kunstikooli õppejuht Roosi Nemliher räägivad, kuidas on distantsõppe käigus lahendatud loovalt probleeme, mis seotud praktikaga, ning mida kasulikku on andnud õpetajatele ja õpilastele eraldatuses toimuv õppetöö. Kuidas ennastjuhtiv õppimine tegelikult on kulgenud, seda kirjeldab Tartu kunstikoolis 3D-kunstnikuks-kujundajaks õppiv Heiko Paju.

Kriisis said tähelepanu põllumajanduskoolid

Järvamaa KHK ja Olustvere TMK on valmis vajadusel tööjõukriisi põllumajanduses leevendama ja korraldama nii ümber- kui täiendõpet. Koolid vajavad selleks täpset teavet, mida ja kellele õpetada.  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!