Tervisemuuseum kui õpipartner

19. veebr. 2021 Marleen Soosaar Eesti Tervisemuuseumi haridus- ja teenustejuht, marleen@tervisemuuseum.ee - Kommenteeri artiklit
Tervisemuuseumi kaasav muuseumitund. Foto: Eesti Tervisemuuseum

Elame huvitaval ajal, mis seab meie ette uusi väljakutseid. Muuseumina muutume ning areneme pidevalt. Otsime ja võtame kasutusele sobivaid lahendusi ning formaate õppetöö toetamiseks – virtuaaltunnid, veebikeskkonnad, digiõppematerjalid. Muuseumis kanname maski ja loomulikult anname omalt poolt parima, et gruppe majas hajutada.

Tervishoiumuuseumist Tervisemuuseumiks

Tulime möödunud aasta lõpus avalikkuse ette pikalt ette valmistatud muuseumi näo ja nime muudatustega. Kaubamärgi uuendamise tingis vajadus viia muuseumi nimi ja sisu omavahel paremini kooskõlla. Samuti on uus nimi kasutajatele lühem, selgem ja suupärasem. Meie uus koduleht www.tervisemuuseum.ee on informatiivsem ja kasutajamugavam nii arvutis kui ka nutiseadmes.

Märtsis avame uue teemanäituse „Palju õnne!?“

Õnneteemalise näituse eesmärk on tutvustada positiivse psühholoogia aluseid ja uurida nähtusi, mis teevad inimesi õnnelikuks ning rahulolevaks. Õnnest rääkimine tekitab alati hulgaliselt küsimusi. Mis on õnn? Miks mõned inimesed on õnnelikumad kui teised? Kas on olemas õnne valem? Kas mõned inimesed sünnivad õnnegeeniga? Kas raha eest saab õnne osta? Kuidas on õnnetunne seotud tervisega?

Vaimne tervis oli veel mõni aasta tagasi suhteliselt tundmatu mõiste. Inimese tervisest rääkides pöörati tähelepanu peamiselt keha füüsilisele poolele. Vaimne tervis tundus olevat pigem isiklik teema, mille probleemidega peab igaüks ise hakkama saama. Praeguseks on vaimse tervise toetamine üks Eesti terviseedenduse prioriteete, sellega tegelevad teadlased, arstid, õnneuurijad, terviseedendajad, psühholoogilised nõustajad, sotsiaaltöötajad, pedagoogid ja paljude teiste ametite esindajad. Eesti Tervisemuuseum on võtnud ülesandeks tõsta inimeste teadlikkust vaimsest tervisest ja teeb sel teemal koostööd haigekassa ning õnneuurijate ja psühholoogidega.

„Palju õnne!?“ teemanäituse haridusprogramm

Uuele teemanäitusele töötame välja ka muuseumitunnid lasteaiast gümnaasiumini. Nooremaid õppijaid kutsume muuseumisse mängima ja jutustame lugusid, et aidata mõista, mida tähendab vaimne tervis, kuidas hoida ennast ja teisi. Proovime tundeid ära tunda ning õpime lugema kehakeelt. Kõige selle tarbeks on koostöös kirjanik Anti Saare ja illustraator Anna Ringiga loodud näitusele laste tasand. Vanemate koolilastega keskendume tundetarkusele ja suhtlemisoskusele. Peamiste teemadena käsitleme murdeeas muutuvaid lähisuhteid, ennast kehtestavat käitumist ja toimetulekut oma tunnetega. Noortele jääb aega näitust ka iseseisvalt uudistada, et vaadata hetkeks endasse ja õppida kaaslasi paremini mõistma. Üheskoos mängime läbi mitmesuguseid suhtlemissituatsioone ja arutleme, kuidas keerulistes olukordades hoolivalt käituda.

Tervisemuuseumis on valikus kokku üle 20 eri muuseumitunni, soovitame soojalt broneerida kevadine külastus juba täna. Kas soovite külastada meid hoopis koos kolleegidega? Kirjutage meile ja võtame teid rõõmuga vastu. Meie vaimne tervis on meie kõigi asi!

Taskuhääling Sünaps

Uue kanalina pakume teile Tervisemuuseumi podcast’i Sünaps, mis vahendab ja ühendab lugusid inimkehast, meditsiiniajaloost ning popkultuurist. Harivad, kuni 15-minuti pikkused episoodid on seni rääkinud elustamisnukkudest, kirurgidest-habemeajajatest, toidupüramiididest, plastinaatidest ja hügieenist. Ettevalmistamisel on palju uusi ja põnevaid teemasid. Sünapsile pääseb ligi meie kodulehelt, samuti on taskuhääling kuulatav Spotifys ja Google’i ning Apple’i podcast’i keskkondades. Leia meid veebist!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!