Pärnu Muuseum 125

17. sept. 2021 Pärnu Muuseum - Kommenteeri artiklit
Punase torni panoraamkino. Foto: Marie Rosalie Hanni

Pärnu Muuseumi asutas 1896. aastal baltisakslastest ajaloohuviliste linnakodanike ühendus Pärnu Muinasuurimise Selts (Pernauer Alterthumforschende Gesellschaft). Seltsi eesmärk oli uurida ja talletada kohalikku ajalugu. Sama aasta 3. novembril otsustati avada seltsi üha täienev museaalide kollektsioon ka laiemale publikule. Seega tähistab Pärnu Muuseum sel sügisel oma 125. sünnipäeva.

Pidustuste käigus avatakse 22. oktoobril näitus „125 aastat elamusi vanast ajast“, mis annab ülevaate muuseumi sisu, tähenduse ja rolli muutumisest sündmuste, museaalide ja inimeste kaudu. Näitus toimib püsinäituse „11 000 aastat ajalugu. Elamusi vanast ajast“ laiendusena 2022. a maini ning pakub laiapõhjalist ülevaadet Pärnu muuseumi kogude rikkalikust varasalvest. 2022. a veebruaris on põhifookuses foto- ja kunstikogu, märtsis etnograafia- ning aprillis arheoloogiakogu.

Paralleelselt juubelinäitusega avatakse muuseumis Endla seltsimaja avamise 110. aastapäevale pühendatud näitus „Sinilinnu püüdjad“. 

Novembrist alates pakume mõlema näituse baasil ka muuseumitunde koolidele. Püüame alati lähtuda põhimõttest, et iga muuseumikülastuse lõplik sisu ja vorm kujuneb välja õpetajate ja muuseumi koostööna ehk nn rätsepatööna.

Pärnu Muuseumil on kaks filiaali: Koidula muuseum ja Punane torn.

Koidula muuseumis, mis asub 19. sajandi keskpaigast pärinevas koolimajas Pärnus Ülejõel (Jannseni t 37) puhuvad värsked tuuled. Uuenenud on püsinäitus ja õuesõppe võimalused muuseumi aias. Projekti „Meil aiaäärne tänavas …“ eesmärk on luua ruumiliselt (õuesõppeklass, rada, pärandaed jne), ajaliselt (neli aastaaega iga ilmaga), sisuliselt (avastusõpe lasteaedadele ja I kooliastmele, loodusõpe, kultuuri- ja ajalugu jne) universaalne õpikeskkond, mis pakub võimalusi aasta ringi.

Samas pakume tuge ka projektiga „Kooliõpilaste liikumisaktiivsuse toetamine“ ja keskkonnaharidusprogrammiga „Roheline kool“ seotud rakendustegevuste korraldamiseks. Osa Koidula muuseumi aiast toimib pärandaiana, mis kujutab endast 19. saj teise poole linnaaguli aeda ning tollaste laste mängumaad koos mängude ja mänguasjadega jne.

2020. a novembris avati 15. sajandil rajatud keskaegsete linnakindlustuste nurgatornis ehk Punases tornis (Hommiku t 11) külastuskeskus 360˚ ajalugu. Külastajad saavad ülevaate Punase torni ja keskaegse Uus-Pärnu ajaloost ning näevad torni ringpanoraamkinos kümneminutilist Pärnu ajalugu tutvustavat animafilmi „Armutu ja armulik ajalugu. Punases tornis läbi 15 000 aasta“. Filmi keskmes on vaataja asukohast avanevad vaated ja sündmused jääajast tänapäevani.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!