Teatrielu saladused Nukuteatrimuuseumis

17. sept. 2021 Gerli Mägi Nukuteatrimuuseumi kuraator - Kommenteeri artiklit
Virtuaalkohtumine Eesti Noorsooteatri näitleja Laura Kuke ja tema teatrinukkudega. Foto: Iti Niinemets

Käesoleva aasta teatrikuus sai alguse midagi erilist – Nukuteatrimuuseum jõudis muuhulgas nii Avinurme, Räpinasse, Paidesse kui ka Jõhvi. Armastatud publikuprogramm „Kohtumised näitleja ja nukkudega“ muutus üleöö virtuaalseks ning jõudis seeläbi ligi 700 õpilaseni üle Eesti. Kodustes tingimustes saadi kokku Eesti Noorsooteatri näitlejatega, et tutvuda teatrielu saladustega. 

Algaval hooajal on kõigil kooliastmetel jätkuvalt võimalik programmist osa saada virtuaalselt ja muuseumis kohapeal. Kui viimase eelis on vahetu kontakt ja võimalus proovida nukunäitleja ametit nukule käsi külge pannes, siis virtuaalsetel kohtumistel näeb nukke läbi kaamerasilma väga lähedalt ning igal soovijal on võimalus näitlejale küsimusi esitada. 

Näitleja ja üks virtuaalkohtumise läbiviija Karl Sakrits näeb mõlemat kohtumisvõimalust omamoodi kogemusena. Karl nimetab muuseumis toimuvate kohtumiste eeliseks vabadust kohandada tegevusi vastavalt õpilaste soovidele. Sel juhul on õpilased justkui lavapartnerid. Virtuaalsel kohtumisel on kindlam struktuur, kuna arvestada tuleb tehnikaga ning näitleja annab etendust üksi. 

„Virtuaalkohtumistel on alati vahva näha, kuhu Eesti otsa ma täna satun. See on justkui aken nende õpilaste argipäeva. Üks kohtumine leidis aset kunstiõpetuse tunni raames ja õpilased joonistasid terve selle aja. See ei tähendanud, et nad ei kuulanud, vaid olid lihtsalt teistmoodi fookustatud,“ kirjeldab Karl üht erilist kohtumist.

Esmakordselt just virtuaalselt publikuga kohtunud näitleja Laura Kukk imestas, milliseid küsimusi suudavad lapsed välja mõelda, kuhu liigub nende fantaasia ning kuidas mõeldakse näitlejaametist. „Kohtumise erilisus peitub selles, et saan avada publikule nukunäitleja ameti saladusi. Need on nagu mustkunstitrikid ja tavaliselt nendest ju ei räägita,“ toob Laura esile kohtumise ainulaadsuse.

Nukuteatrimuuseum on sel aastal jõudnud üle tuhande õpilase koju, kuna lisaks kohtumistele on kümned klassid külastanud ka virtuaalset haridusprogrammi „Virtuaaldetektiivid Nukuteatrimuuseumis“. Nii peeti kevadel virtuaalselt klassiõhtuid, sünnipäevi ja tähistati kooliveerandi lõppu. Virtuaalne kohtumine annab esmatutvuse nukuteatriga, luues pinnase muuseumisse kohapeale tulekuks. Mõlemad külastused on omamoodi ainulaadsed ning iga õpilane on mitme teatrisaladuse võrra rikkam.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!