Eesti haridus on EXPO-l väärikalt kohal

8. okt. 2021 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Eesti haridusdelegatsioon külastas septembris EXPO toimumispaika ja Dubaid, et kohtuda riigisektori, ülikoolide ja ettevõtete esindajatega. Haridusdelegatsioonis osalesid HTM-ist hariduse erisaadik Birgit Lao ning Euroopa ja rahvusvahelise koostöö osakonna nõunik Liisa Ojaveer, Eesti Teadusagentuurist Annely Allik ja Siret Rutiku ning Startup Estoniast Inga Kõue. Foto: AÜE haridusministeerium

1. oktoobril avati Araabia Ühendemiraatides Dubais maailmanäitus EXPO. Eesti sinises esinduspaviljonis tutvustatakse kuue kuu jooksul Eesti digiühiskonda tervikuna, olulisel kohal on meie haridus, teadus, innovatsioon ja haridustehnoloogilised lahendused.

HTM-i Eesti hariduse erisaadiku Birgit Lao sõnul on meie haridusprogramm üles ehitatud eri teemanädalatele ja -päevadele. Meie haridust tutvustatakse laiale maailmale teadmiste ja õppimise nädalal 12.–18. detsembrini. Haridusnädala avab RewirED-i konverents. Haridus- ja teadusminister Liina Kersna osaleb hariduse tulevikule keskenduva päeva avadiskussioonis koos Araabia Ühendemiraatide haridusministri H. E. Hussain Ibrahim Al Hammadiga.

Eesti paviljon EXPO-l. Foto: EXPO Dubai

„Eesti vastu tuntakse suurt huvi, sest meie haridussüsteem ja pandeemiaaegsed kiired õppetöö ümberkorraldused on äratanud globaalset huvi,“ rääkis Birgit Lao. Tippkohtumine on suunatud riigi- ja rahvusvaheliste organisatsioonide juhtidele ning hariduse rahastajatele kolmandast sektorist.

„Maailmanäitusel eksponeeritavad haridustehnoloogia lahendused katavad ära kogu õpiteekonna alusharidusest kuni kõrghariduse ja täiskasvanuõppeni,“ tutvustas Lao. Meie hariduslahendustest on esindatud Schoolaby, Opiq ja MobiLab ning haridusnädalal detsembris tutvustakse veel selliseid lahendusi nagu Eliis, Clanbeat, Tutor.id, Speak TX ja DreamApply, mis rõhutavad personaalse hariduse olulisust. Kutsutud külalistel on haridusnädala jooksul võimalik tutvuda ka avatud õpiruumi kujutava klassiruumilahendusega (Smart Classroom), mida saab kohandada vastavalt ainetunni sisule, kasutades aktiivõppe meetodeid.

Hariduse ärifoorumil 14. detsembril on valdkonna ettevõtjatele kavandatud diskussioonid ja loengud innovatsiooni, tehnoloogia ja tulevikusuundumuste teemal. Eesti osaleb mitmes sessioonis, kus esitletakse avaliku ja erasektori edukaid koostöömudeleid ning ettevõtjad toovad välja koosloome tegevuste lisandväärtuse konkreetsete näidetega. Sessioonides osalevad haridustehnoloogia ettevõtted DreamApply ja NetGroup.

Eesti Teadusagentuuri rahvusvahelise turunduse programm Research in Estonia tutvustab, kuidas Eesti saab panustada globaalsete probleemide lahendamisse, ja otsib võimalusi, kuidas seda rahvusvahelise koostöö abil veelgi tõhusamalt teha. Ettevõtlus- ja teaduskoostöö võimalusi otsitakse neljas valdkonnas: haridus, personaalne meditsiin, ringmajandus ning tark linn. Ülikoolide päeval, 15. detsembril tutvustavad teadlased Tallinna Ülikoolist, Tartu Ülikoolist ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast enda tegevust haridusteaduste vallas.

„Eesti haridusettevõtete ja -teenuste omanikele on maailmanäitus väga hea võimalus võrgustiku loomiseks ja tugevdamiseks nii haridust kujundavate poliitikutega kui ka kasutajatega,“ märkis Birgit Lao. „Samuti on see oluline strateegiline võimalus neile, kes soovivad mõne välisriigi turule saada. Eestis loodud lahendused, mida meie õpilased ja õpetajad igapäevaselt kasutavad, töötavad hästi, on kvaliteetsed ja loogilised. Nende lahenduste teistesse riikidesse jõudmine aitab Eestis loodud innovatsioonil jõuda palju enamate kasutajateni maailmas.

Laialdane teadlikkus Eesti hariduse kvaliteedist võimaldab luua uusi koostöövorme ning avada uksi. Dubai maailmanäitus ise ei paku kiireid lahendusi, küll aga tugevdab koostöövõimalusi ning võimaldab tegevuste ja teenuste esitlust reaalajas.“

Koos minister Liina Kersnaga osalevad haridusnädalal TÜ, TLÜ, TalTechi, EKA, EMTA, EMÜ ning EBS-i esindajad. Samuti tutvustavad Eesti teadust Dubais meie tippteadlased ülikoolidest. Maailmanäitusel osaleb oma delegatsiooniga ka Eesti koolijuhtide ühendus, kes tutvub globaalsete õpitrendidega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!