Kas meil on vaja valikainete distantsõppekooli?

22. okt. 2021 Maria Rahamägi Edumuse asutaja ja tegevjuht - Kommenteeri artiklit
Ettevõtete ja asutuste spetsialistid Edumuse õpetajakoolitusel tänavu sügisel Tallinnas. Foto: arhiiv

Edumus testib ideed luua valikainete distantsõppekool, et aidata koolijuhtidel pakkuda oma õpilastele laiemat repertuaari valikainetest. Meie kursused on mõeldud gümnaasiumiõpilastele üle Eesti. 

Maria Rahamägi: „Kui koolijuhid kiidavad valikainete distantsõppe kooli mõtte heaks, siis alustame valikainete esimeste kursustega hea meelega juba jaanuaris.“

Edumuse distantsõppekoolis annavad ettevõtete ja asutuste spetsialistid, kes on läbinud õpetaja eelkoolituse, spetsiifilisi valikaineid – nagu mängude disain, kultuurideülene suhtlus või Arduino programmeerimine –, mille õpetamine ei pruugi muidu kõigisse koolidesse jõuda.

Haridussüsteemi üks väljakutseid on, et kõigis koolides üle Eesti ei ole praegu võimalik anda väga laia valikut spetsiifilisi valikaineid. Kool peab optimeerima oma valikainete pakkumist, et igal kursusel osaleks vähemalt 12 õpilast. Niisiis on koolides valikainete repertuaar ühetaoline ega pruugi kõnetada kõiki õpilasi.

Edumusega oleme algusest peale võtnud sihiks haridust rikastada ja praktilisemaks muuta. Kaks aastat oleme seda eesmärki täitnud, tuues ettevõtete spetsialiste koolidesse väikese koormusega õpetama ja haridusse uut vaatenurka pakkuma. Nüüd, kolmanda hooaja alguses saame öelda, et Eesti ettevõtetes on palju kõrgharitud spetsialiste, kes tahavad haridusse panustada. Praegugi on neid Edumuse platvormil ootel 300 ringis.

Teisalt on ilmnenud, et kuigi koolijuhtidel on huvi ettevõtete spetsialistide kaasamise vastu, nad selleni ei jõua. Tihti on uute ainete kooli toomisel barjääriks just administratiivkoormus, mis täiendava valikaine ja õpetaja lisandumisega tekib.

Esimesed kursused jaanuarist

Niisiis selleks, et haridust ikkagi praktiliste ja mitmekesiste teadmistega rikastada – aga mitte koormata liialt koolide administratiivseid ressursse ja ruume –, kutsume õpilasi võtma valikaineid Edumuse koolist. See on valikainete distantsõppekool, kus kõik kursused vastavad nõuetele, mis riiklik õppekava ühele gümnaasiumi valikaine kursusele ette näeb; õpetajad on vastavalt nõuetele kõrgharitud spetsialistid ning õppekavad on loonud erialaspetsialistid, kes lisaks sellele, et nad on ainekava kokku pannud, on valmis aine arendamise ja õpetajate toetamisega aktiivselt edasi tegelema.

Kui koolijuhid kiidavad valikainete kooli mõtte heaks, on valmis tulema meile partneriteks ja lubama oma õpilastel õppida valikaineid Edumuse õpetajatega, siis alustame valikainete esimeste kursustega hea meelega juba jaanuaris.

Koolidele tähendab see, et nende õpilased saavad võtta valikaineid Edumuse distantsõppekoolist ja nendel kursustel osalemise hind on võrdne kuluga, mis tekiks koolile valikaine õpetamise puhul niikuinii. Küll aga väheneb koolide administratiivkulu, samuti kaob vajadus leida ruume või sobitada õppijate ja õpetajate individuaalseid huvisid tunniplaaniga. Õpilased aga leiavad hoopis mitmekesisema valiku seast endale kõige sobivama valikaine.

Edumuse kursustel on konkreetne ainekava ja õpiväljundid ning nende kursuste läbimist on võimalik ka hinnata. Tegelikult ei ole kursuse ülesehituse ja sisu puhul vahet, kas seda õpetatakse koolis või distantsilt, kuid Edumuse koolis distantsilt õppides ei pea grupile olema kõik kursused samad, õpilastel on vastavalt oma eelistustele rohkem valikuvõimalusi.

Koroonapandeemia õppetunnid on teinud nii Edumuse haridusalgatusele kui ka haridussüsteemile tervikuna suure teene: on tekkinud valmisolek distantsilt õppida. Pandeemia on distantsõppe tehnoloogia ja meetodite arengut väga palju tagant lükanud. Praegu võib öelda, et distantsilt õppimine saab olla täiesti võrdne õppega klassiruumis.

Populaarsemad valikained

Edumus võimaldab õpilastel õppida praktikute juhendamisel aineid ja teemasid, mis on tänapäeva maailmas päriselt olulised. Edumuse kooliga on neid aineid võimalik õppida distantsilt neile sobival ajal mitmekesistes koolidevahelistes gruppides. Tulevikus saab aga avada ka rahvusvahelisi õpigruppe, mis vastavad Eesti õppekava nõuetele. Nii saavad Eesti koolid pakkuda ka rahvusvahelisemat haridust.

Juba praegu on Edumuse platvormil võimalik eesti keeles distantsilt õppida näiteks programmeerimist, väitlust, rahatarkust, reklaami ja graafilist disaini või siis inglise keeles lugude jutustamist digitaalse meedia kaudu, digitaalset kunsti, mängude loomist ning kultuuride suhtlust.

16. ja 17. septembril toimunud koolijuhtide aastakonverentsil läbi viidud küsitluse põhjal oleme saanud üle 53 koolijuhi arvamuse selle kohta, missugused valikainete kursused ja teemad võiksid nende koolis õpilastele huvi pakkuda. Tagasiside põhjal pidas 37 vastanut vajalikuks emotsionaalse ja sotsiaalse intelligentsuse kursust. Ka loovuse ja innovaatilise mõtlemise kursust pidas vajalikuks 37 koolijuhti 53-st. Kursust, mis käsitleb analüütilist mõtlemist ja otsustamist, pidas vajalikuks 29 vastanut, kommunikatsioonikurust 26, digipädevusi 18, tehnoloogilisi oskusi 14, andmeanalüüsi 11, tervishoidu 9, müüki ja turundust 7, tehisintellekti 5, pilveandmetöötlust 4 ja plokiahelatehnoloogiat üks vastanutest.

Head koolijuhid ja teised haridushuvilised! Kas ja kuidas võiks Edumuse valikainete kool teie arvates kõige paremini toimida? Millistel tingimustel oleksite valmis soovitama oma õpilastele valikaineid Edumuse distantsõppekoolist? Ootame teie tagasisidet selle artikli kommentaariumis või meiliaadressil maria@edumus.org.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!