Leia oma siht! Ära ole üksi!

1. apr. 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Vabastava tantsu töötuba oli üks populaarsemaid. Keskel töötuba juhtinud Tauno Jürgenstein. Foto: PKHK

Pärnumaa Kutsehariduskeskuses (PKHK) toimus möödunud nädalal vaimse tervise ja arengu päev, mille eestvedajad ja korraldajad olid ärikorralduse esmakursuslased. Tasuta üritus oli suunatud nii noortele kui ka täiskasvanutele. 

„Leia oma siht! Ära ole üksi! Kes hindab meelerahu ja hinge tervist, elab parimat võimalikku elu“ – need laused olid õpilaste algatusel toimunud vaimsele tervisele keskendunud päeva juhtmotiiv. Üritus oli mõeldud nii oma õpilastele ja õpetajatele kui ka huvilistele väljastpoolt kooli. Kui oma rahvas sai osaleda nii kohapeal kui veebis, siis võõrad vaid veebis. 

„Vahel on vaja vaprus mõneks ajaks hüljata, kellegi poole pöörduda ja tunnistada, et kardad,“ tsiteeris Austraalia luuletajat Pam Browni PKHK direktor Riina Müürsepp. Direktori sõnum noortele oli, et kui keegi kooli suures kollektiivis tunneb end üksikuna ja hirmul, ei tohi ta mingil juhul üksi jääda. „Üritusel osaledes võid endalegi ootamatult leida kellegi, kes on sama juba kogenud, ja see võib avada sinu silmad millegi elu muutva suhtes. Julgus on pool võitu,“ kutsus direktor õppureid päevast osa saama. 

Depressioon on vastik 

Veebi kaudu suhtles kuulajatega muusik ja näitleja Kristel Aaslaid, kes jagas kogemusi omaenda enesevihkamisest ja teistest probleemidest, mis ta depressioonini viisid. „Depressioon on vastik, ta võtab su tühjaks,“ tunnistas Aaslaid.  

Kristel Aaslaid andis kogemustest nõu, kuidas rasketes olukordades toimida ja neist pääseda. Avameelne jutt oma elust, ka vigadest, ja otsingutest, kuidas muredest vabaneda, suhetest kodustega ning nõuanded said kohe vastukaja kuulajate asjalikes küsimustes. Kuulati huviga ja mõeldi kaasa. 

Ettevõtja ja motivatsioonikõneleja Rudolf Kasper Naruski suunas auditooriumi kavandama edukat tulevikku. Naruski juhtmõte on, et eelkõige tuleb teada ja seada oma eesmärke, siis on võimalik ükskõik mida ellu viia. „Eesmärk, mis ennast kõnetab, paneb silmad särama,“ julgustas kõneleja noori mõtlema oma unistustele ja nende elluviimisele. 

Vaimse tervise keskuse psühhiaater Rein Luuk selgitas noortele, kuidas näiteks suitsetamine või kanep mõjutavad vaimset tervist. Iga sõltuvus, mis tekib enne 20. eluaastat, tähendab hiljem rasket võitlust iseendaga, hoiatas psühhiaater. Samas mõjus julgustavat arsti jutt kriisidest, mis teevad tugevaks ega murra maha. „Ilma kriisideta ka päris ei saa,“ arvas Luuk, kuid soovitas sellistel puhkudel abi otsida.  

Hille Põldma juhatatud jooga töötuba algas sissejuhatava tutvustusega ning lõppes meditatsiooniga.

Esinejad kuulatud, sai endale valida meelepärase töötoa: jooga; Cashflow – mäng, mis aitab mõista rahamaailma; vabastava tantsu rännak või arutelu psühhiaatriga vaimse tervise hoidmisest igapäevaste võimaluste juures. Kõige populaarsem töötuba oli viimati nimetatu, mida viis läbi Rein Luuk. Väga palju osalejaid oli ka vabastava tantsu töötoas, mida juhtis Tauno Jürgenstein.

Üks päeva eestvedajaist, ärikorraldust õppiv Madli Noormets rääkis, et päeva idee tuli elust enesest. „Kuna paljudel on raske, jagub igasuguseid elu keerdkäike ja probleeme, millega ei osata toime tulla ega kuhugi pöörduda, siis tuli mõte teha üritus, mis aitaks, suunaks ja inspireeriks hoidma enda vaimset tervist.“

Noorte muljeid kuuldust

Madli jagas ka enda ja õpingukaaslaste muljeid: „Kristelit kuulates jäi kõrva, et rääkimine aitab. Ei tohi jääda oma muredega üksi. Kui sa ise ennast ei armasta, siis ei suuda ka teised seda teha. Hobid võivad aidata sul muredega paremini toime tulla ja elu mõtestada.

Rudolfilt jäi meelde mõte, et kõigil võib elus vedada. Ta kasutas palju näiteid elust enesest, mis olid kohati uskumatud, aga inspireerivad. Kõlama jäid kaks soovitust: leia endale mentor, kes sind suunab ja aitab; ning ümbritse ennast inimestega, kes sind motiveerivad ja inspireerivad.

Rein Luuk kõnetas sõnumiga, et murdeiga on õrn aeg, kus stress ja mured tekivad kergesti. Suur stressiallikas on unepuudus. Seepärast soovitus: uni korda, siis saab sammhaaval edasi liikuda. Kindlasti tuleb rääkida oma muredest lähedastega ja vajadusel abi otsida professionaalidelt. Kõrvu jäi tema arvamus, et huviringid võiksid Eestis olla tasuta, et lastel ja noortel oleks midagi targemat teha, kui alkoholi ja narkootikumide poole vaadata. Rein Luuk ei poolda depressiooni puhul kohe ravimite määramist.“

Üritus meeldis õpilastele väga, nii inspireerivad esinejad kui ka vahvad töötoad, avaldas Madli kaasõpilastelt kogutud muljeid. „Eks õppisime selle ürituse korraldamisest palju, meile kõigile oli see uus ja põnev kogemus, võtsime seda kui vahvat õppeprotsessi,“ lisas ta eestvedajate arvamusi. „Kindlasti annab teha midagi veel paremini ja huvitavamalt, aga praegu naudime seda, et saime hakkama,“ avaldas Madli pärast ürituse lõppu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!