Mida saab muuseum õpetajatele pakkuda?

6. mai 2022 Tervisemuuseum - Kommenteeri artiklit

Kuidas hoida oma vaimset tervist? Kuidas saada hakkama leinaga? Mida süüa, et elu oleks samal ajal nauditav ning tervisest pakatav? Kuidas mõista oma seksuaalsust, et end iseenda kehas kõige paremini tunda? Kõigi nende teemade käsitlemisel tulevad koolitundidele appi Eesti Tervisemuuseumi haridusprogrammid.

Lasteaia- ja kooligruppidega uurime tervisemuuseumi tundides, mis on õnn ning miks osa inimesi on õnnelikumad kui teised. Vanemate kooliastmetega pühendume isikliku õnne äratundmisele ja selle suunas liikumisele. Lisaks keskendume tundetarkusele ehk õpime emotsioone ära tundma, juhtima ja väljendama. Arutleme, millised tegurid vaimset heaolu mõjutavad ja millised võimalused on igaühel enda ja teiste mentaalse tasakaalu eest hoolitsemiseks. 

Kõiki haridusprogramme ühendavad mängulised lahendused, kaasamine ja omavahelise suhtluse julgustamine. Aga täpselt selliste meetodite abil õpivad kõige tõhusamalt ka täiskasvanud ning seepärast valmis 12. juunini avatud näituse „Palju õnne!?“ raames just täiskasvanud töökollektiividele ja sõpruskondadele suunatud töötuba „TÖÖ/ÕNN“, kus püüame eneserefleksiooni kaudu üksteist paremini mõistma õppida ning uurida, millised tööõnne valemid igaühele kõige paremini sobiksid.

Pandeemiaga kaasnenud piirangud ei meeldinud ilmselt kellelegi, kuid olid seejuures tõukejõuks uutele lahendustele. Tervisemuuseum hakkas pakkuma muuseumitunde digisilla kaudu ning eelmisel sügisel avatud välinäitus „Jälle see pandeemia!“ sai endale virtuaalse kaaslase veebis aadressil pandeemiad.ee. Just viimase puhul soovime pakkuda abimaterjali ka õpetajatele, näitamaks, et viimaste aastate pandeemia ei ole ajaloos esimene ega tõenäoliselt ka viimane selletaoline. Kuna praegu saame end vabamalt tunda, ootamegi kõiki muuseumisse ja muuseumitundidesse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!