Voore Põhikooli lapsed paistavad silma ettevõtlikkusega laatadel

20. juuni 2022 - 1 Kommentaar

Voore Põhikooli lapsed paistavad silma oma ettevõtlikkusega ja järjekordse laada „Heategevuslik lihavõttelaat-kirbuturg“ korralduses oli tunda tugevat meeskonnatööd.

Voore Põhikoolis toimus 14. aprillil suur lihavõttepühade üritus „Heategevuslik lihavõttelaat-kirbuturg“, mille eesmärgiks oli koguda koolile reklaamvideo jaoks raha. Ürituse korraldasid  kooli erinevas vanuses noored, eesotsas värske huvijuhi Evelyn Sepaga.

Ürituse nimest võib ettevõtmise kohta nii mõndagi välja lugeda – heategevuslik eesmärk, mis on seotud lihavõtetega. Kuid peale selle oli päev täis ka vahvaid mänge ja ühistegevusi. Kuna üritusele olid kutsutud kooli tuttavad lähedalt ja kaugelt, said lapsed nautida lõbusaid mänge oma vanemate ja teineteise seltsis. Üheskoos värviti mune, söödi laadal pakutavaid maiustusi ja tähistati pühade-eelset päeva.

Heategevuslikuks lihavõttelaadaks-kirbuturuks valmistusid lapsed juba nädalaid enne 14. aprilli. Koos peeti plaani, milliseid rolle enda kanda võetakse – kes soovib tegeleda reklaamimisega, kes ürituse jäädvustamisega, kes aitab otsida sponsoreid ja kes kogub asju müügiks ning ka sorteerib neid. Üritusel tehti õnneloos uhkete auhindadega: Voore Külalistemaja saunaõhtu, lillepüramiid, rehvivahetus, mitmesugused käsitöötooted ja kaasa lõi ka kasutatud riiete butiik oma auhinnaga.

Lisaks õnneloosile toimusid päeva jooksul õpilaste poolt organiseeritud oksjonid, kus panustasid nii kohalikud elanikud, koolitöötajad kui ka õpilased ise – kes müüja, kes ostja rollis. Päev enne, 13. aprillil said lapsed veidike koolitööst puhata ning üheskoos küpsetada maitsvaid pashasid, mis järgmisel päeval oksjonil maha müüdi.

Koolis käis mitu nädalat palju sahinat, kõik tegid plaane, mida laadal müüa. Peamiselt pakuti maitsvaid küpsetisi ja nende valmistajateks ning müüjateks olid kooli nooremad õpilased. Aeg-ajalt käidi laadal ka teistega lõbutsemas, kuid müügiposti ei jäetud kordagi üksi ning lisaks taskurahale said lapsed tunda ka heategevuse rõõmu, kuna üks osa tulust jagati lahkelt koolile – hea näide karmast, sest nad saavad selle summa mitmekordselt tagasi varsti.

Plakatite valmistamine jäi ka noortele ning nad said üheskoos meisterdada just sellele üritusele sobiva plakati, mis sisaldas kogu vajalikku infot. Suuremate õpilaste rolliks oli online’is reklaamimine. Koolinoored tegid Facebookis ürituse ja jagasid iseseisvalt informatsiooni nii sponsorite kui ka ürituse enda kohta. Eriti julged said endale oksjoni eestvedamise kogemuse. Lihavõttelaata jäädvustasid samuti õpilased ise. Nimelt ei ole meie kooli üritustel juba ammu nähtud täiskasvanud professionaalseid fotograafe, sest noored on ise väga vaimustuses oma oskuste arendamisest.

Üritus kulges nii fantastiliselt, et üks Voore Põhikooli vilistlastest maksis ise kinni koolile video tegemise ning lastele anti võimalus valida, mille jaoks nad soovivad kokku kogutud raha kasutada. Ühisele otsusele jõuti kiirelt ja lihtsalt ning lapsed arvasid, et peale sellist uhket üritust oleks neile vaja kollektiivset puhkust lõpuekskursiooni näol. Laste enda tagasiside näitas, et nad olid ise väga õnnelikud ürituse kordamineku üle. Kes tundis rõõmu selle üle, et õde tõi koju maiustusi, kes sai neid kohapeal põske pista. Voore Põhikoolis on seltskond vahvaid tüdrukuid, kes teevad savist ehteid ja vidinaid, mida igal laadal ka müüakse, ning ehkki seekord ei olnud klientuur suur, said nad nautida müümise ja reklaamimise protsessi.

Üks viienda klassi poiss oli õnnelik hoopis selle üle, et kui teda kutsuti appi müüma, sai ta tänu sellele ise samuti leti taga maiustada – väga tublid müüjad, kes pakuvad abilistele lisahüvesid. Tagasisides tuli välja ka see, et õpilased nägid selles ürituses võimalust nii kooli- kui külaelu edendada. Neid rõõmustas, et kuigi rahvast ei olnud koha peal väga palju, siis toetajaid oli meeletult ja kõik õnneloosid ning oksjonid õnnestusid.

Voore Põhikooli lapsed on juba ammu silma paistnud oma ettevõtlikkusega laatadel, kuid seekord oli eriti hästi näha kogu kooli ühtset meeskonnatööd. Koos mõeldi välja huvitavaid viise, kuidas kooli aidata rahastusega, ning loodi mõnus positiivne õhkkond. Igal õpilasel oli endale sobiv roll vastavalt oskustele ja julgusele ning kõik said eluks kasulikke kogemusi.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Voore Põhikooli lapsed paistavad silma ettevõtlikkusega laatadel”

  1. küsimus ütleb:

    kas nad peale laatade ka Eesti ajalugu tunnevad , on nad lugenud Mart Aroldi ajalooraamatuid- Sortsidest(13 raamatut) ja kuidas neil Küüditamise mälestusristist on teadmisi, millise ka M.Arold laskis püstitada

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!