Ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtaks

11. nov. 2022 Kerti Pellmas MTÜ Aruküla Vabakooli Seltsi tegevjuht ja kooli juhataja kt - Kommenteeri artiklit
Keti Pellmas.

Kuna Aruküla Vabas Waldorfkoolis on koolipäeva jooksul nutiseadmete kasutamine keelatud, siis ei saa tulla ette ka olukordasid, kus kedagi salaja pildistataks või filmitaks. Kui tunnis on vaja õppetööks nutiseadet kasutada, seda loomulikult ka tehakse. Pärast õppetöös kasutamist pannakse seade tagasi oma tavapärasesse kohta.

Meil on kooli kodukorraga mobiiltelefonide ning muude nutiseadmete kasutamine koolipäeva jooksul õpilastele keelatud. Väiksemates klassides ei ole vaja isegi mingisuguseid mõjutusmeetmeid kasutada. Kui telefon on üldse koolis kaasas, siis on see välja lülitatud ja koolikotis ning üldjuhul ei tule lastel isegi ahvatlust seda kasutada. Mõnel ei ole telefoni kaasaski.

Vanemates klassides leidub ikka neid, kes üritavad sellest reeglist kõrvale hiilida, kasvõi selleks, et lihtsalt reegleid rikkuda – mis on teatud vanuses täiesti tavapärane käitumine. Nendel on klassides karp, kuhu nad igal hommikul oma telefonid panevad. Harjumus on sisse kujunenud, tihti pole vaja õpetajal seda meeldegi tuletada.

Kõik nutiseadmete kasutamisse puutuvad reeglid on kehtestatud tulenevalt vajadusest ehk sellest, et õpilased saaksid tunnis rahulikult ning lisasegajateta keskenduda ja süveneda õppetöösse. Kusjuures, õpilased mõistavad ise, kui palju paremini nad keskenduvad õppimisele, kui pole vaja kogu aeg mõelda, kas keegi on talle kirjutanud või mitu laiki ta selle tunni jooksul on kogunud.

Samuti pooldavad ja toetavad seda reeglit meie kooli lastevanemad. Tihti toovad vanemad lapsele kooli valides meie kasuks välja just selle argumendi, et meil on nutiseadmed koolis keelatud.

Igaks juhuks mainin, et meie koolis ei käi ka õpetajad tunnis mobiiltelefoniga. Ehk reeglid kehtivad nii õpetajatele kui õpilastele.

Kui nüüd andmekaitseseadust vaadata, siis koolid peavad väga täpselt järgima seadust õpilaste pildistamise/filmimise kohta ning järgima selles iga lapse puhul väga täpselt vanemate seisukohti. Siin on tõesti kool ise ehk õpetajad jäänud võib-olla natukene vaeslapse ossa, sest võib ju öelda, et mis pole keelatud, on justkui lubatud. Otseselt õpetajate filmimist/pildistamist tunni ajal keelatud ei ole. Eks siis võibki teha järelduse, nagu oleks see lubatud.

Aga siin peab vaatama ka n-ö head tava, nagu ka õiguskantsler välja tõi. Ja loomulikult tuleb lastele selliseid asju selgitada. See on samuti kooli ülesanne. Teha selgeks, mis on hea tava, millised on minu õigused ja kust need lõpevad ja kust algavad teise inimese õigused.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!