Harjutamine teeb meistriks ehk Saksa Keele Õpetajate Seltsi aastakonverents 2023

21. märts 2023 - Kommenteeri artiklit
Foto: Diana Kolli-Poom

Ühel veidi tormisel laupäeval kogunesid saksa keele õpetajad Tallinnasse Südalinna kooli, et moto „Übung macht den Meister“ all kogemusi jagada ja uusi teadmisi omandada. Eesti Saksa Keele Õpetajate Seltsi aastakonverents oli järjekorras juba 31. ja rõõm oli näha vanade olijate kõrval ka uusi.
Konverents algas klassikaliselt tervituste ja suurte mõtetega. „Seltsi esimees Kalle Lina puudutas nii mõndagi valusat punkti, mis parajasti päevakorral. Võiks ju arvata, et saksa keele õpetajad löövad käsi kokku ja tähistavad ühiskonnas praegu toimuva keelepoliitika suuna muutust, kuid tegelikult oleme alati olnud lihtsalt rohkemate, avatumate ja läbipaistvamate valikute poolt. Esmatähtis on õpilaste areng ja mitmekeelsus, mitte ühe keele paremaks pidamine teisest. Tuleb meeles pidada, et kool on õpilastele, mitte õpetajatele. Ka tuleb arvestada, et kool ei ole lastevanematele. Argument, et laps peaks valima keele, mida vanemad oskavad ja millega aidata saavad, ei pea eriti paika, sest õpilane saab koolis kõik vajalikud teadmised ja oskused ning kodus õppimiseks on hea abiline E-koolikott, kus saksa keel hästi esindatud on.

Austria suursaadik Peter Mikl tõi välja teada-tuntud tõe, et keel on võti, mis avab meile uksi teise kultuuriruumi ja avardab meie maailmapilti. Goethe Instituudi juhataja Conrad Doberauer rääkis kultuuriedastajatele ehk õpetajatele võimalustest toetada õpilasi stipendiumite ja lisavõimaluste kaudu.

Konverentsil tunnustati tublimaid: aastate tegija tunnustuse sai Marika Peekmann, aastate ainesektsiooniks tunnistati Pärnu linna saksa keele ainesektsioon (juht Ave Ermus). Seltsi Frieda läks Kadrioru Saksa Gümnaasiumile, mis tähistab süvendatud saksa keele õppe 60. aastapäeva.

Suures ringis vaadati tagasi eelnenud aastale ja tuletati meelde tehtut. Saksa Keele Õpetajate Selts panustas aasta jooksul saksa keele kvaliteetsesse ja mõtestatud õppesse mitmesuguste võistluste, laagrite ja õpetajate koolitamisega. Näiteks võib tuua veebiviktoriini „Saksa keel on cool“, milles möödunud aastal osales üle tuhande õpilase üle Eesti.
Võistlus „Ich trage bei“ andis õpilastele võimaluse õpetajana kätt proovida, sest ülesanne oli luua õppematerjal, kus selgel selgitamisel ja näitlikustamisel on oma koht. Sellised võistlused annavad õpetajatele võimaluse andekamatele väljakutseid pakkuda ja tundi mitmekesisemaks muuta.

Pildimaterjaliga ilustati populaarset noortelaagrit Kloogarannas, milles osaleb igal aastal ligi 30 õpilast 5.–7. klassist. Saadakse kokku südasuvel, et mõnusas õhkkonnas arendada saksa keele oskusi ja leida uusi sõpru. Keelelaagri teemadeks on olnud näiteks reisimine, söömine-joomine, sport.
See on midagi ainulaadset ja näitab, kui suure sisemise kirega saksa keele õpetajad enda teadmisi jagada tahavad ning keele populariseerimiseks aastatepikkust tööd on teinud.
Konverentsil valiti seltsile uus juhatus. Vanadest olijatest jätkavad Kalle Lina (Rakvere Vabaduse Kool), Diana Kollin-Poom (Kadrioru Saksa Gümnaasium), Ruth Rappold (Viimsi Gümnaasium) ja Eve Zekker (Pärnu Täiskasvanute Gümnaasium). Uute liikmetena lisandusid Maigi Varusk (Miina Härma Gümnaasium) ja Juta Laane (Kõrveküla Põhikool).

Võib küsida, miks peaks õpetaja enda vabal päeval leidma aega, et osaleda konverentsil. Ma arvan, et aineõpetajatena omavahel kohvilauas kogemusi jagades ja enda praktikatest rääkides leiame kas või ühe mõtte, mida veel veidi aega kaasas kanda ja mis aitab kevadele vastu astuda.
Küll on hea kuuluda seltsi inimestega, kes usuvad, et vanasõna „Harjutamine teeb meistriks“ / „Übung macht den Meister“ kehtib ikka. Ka enda kohta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!