Saaremaalt Veneetsiani – uut ja põnevat Eesti Meremuuseumis

21. apr. 2023 Kristel Halman haridustöö kuraator - Kommenteeri artiklit

Tänavune kevadhooaeg on Eesti Meremuuseumi Lennusadama püsiekspositsiooni kõrval meie angaari rikastanud lausa kahe erilise samal ajal toimuva ajutise näitusega: „Viikingid enne viikingeid“ ja „Venezia – merede kuninganna“. Mille poolest need märkimist väärivad ja kuidas saab näitusi oma haridustöös kasutada Eesti õpetaja?

Tutvume Salme sõdalastega

Kõigepealt heidame pilgu kodule lähemale teemale, Saaremaa Muuseumist pärit näitusele „Viikingid enne viikingeid“, mis sai 2021. aastal Muuseumiroti auhinna kui parim ajutine näitus. Kes jõudis eksponeeritavaga tutvuda juba Kuressaares, teab, miks on selle aines ainulaadne. Saaremaalt, Salme koolimaja lähedusest 2008. aastal avastatud kahe muistse laevmatusega tuli päevavalgele rikkalikult ainelisi matusepanuseid, aga ka laevadesse maetud suurim muistsete sõdalaste hulk, mis seni leitud on. Lisaks sellele, et leiud on Eestis ainukesed omataolised, on Salmes avastatu ka maailma mastaabis viikingite uurimises viimaste aastakümnete olulisim sündmus, mis on juba muutmas üldist arusaama viikingite ajaloo võimalikust algusajast. Selline eriline materjal on Eesti ajalooõpetajale ja noortele huvilistele kindlasti maiuspala.

Meremuuseum pakub koolidele võimalust tulla Salme viikingitega tutvumiseks nii ekskursioonile kui kevadel ka muuseumitundi. See on mõeldud nii teisele kui kolmandale kooliastmele, mille ajalooõppe programmis on viikingid kenasti olemas. Õpilaste koolitunnist saadud teadmisi rikastatakse konkreetse infoga Salme sündmustest, näitlikustava esemelise materjaliga ning käed-külge-tegevusega; loomulikult käiakse ära ka näitusel. Näitus jääb avatuks 7. jaanuarini 2024.

Väisame võimsat Veneetsiat

Kaugemalt meile saabunud „Venezia – merede kuninganna“ erakordsust ei ole vaja pikalt põhjendada, nimi räägib enda eest. Enne Tallinnasse jõudmist vaid Taani Meremuuseumis näidatud eksklusiivne ekspositsioon hõlmab Veneetsia muuseumidest kokku kogutud museaale ning räägib loo selle praeguseks pigem romantikute meelislinna kunagisest algusajast, tõusust vabariigina edukaks sõjaliseks ja kaubanduslikuks suurjõuks Vahemerel ning riigi langusest. Veneetsia lugu illustreerivad näitusel olulised ajaloolised isikud, põnevad kaardid ja navigeerimisvahendid, riigi valitsemist, tseremooniaid ja eluolu kujutavad erakordsed ning kallihinnalised kunstiteosed, võimukandjate riietusesemed ja kaugetelt idamaadelt toodud kaubad. Lisaks on vaatamisväärsuste seas ehtne gondel, mis on kuulsa meistri Giovanni Giuponi kätetöö ja kingitus Tallinnale. Ajalooliste ja kultuuriliste teemade kõrval puudutab näitus ka tänapäevase massiturismi mõju linnale. Seega pakub eksponeeritav Veneetsia oma ainesega käsitlemisvõimalusi eri ainete õpetajatele, muuhulgas kunstiõpetajatele, sest Itaalias koostatud näitusele on suurepäraseks lisandiks meie oma Eesti ala. Selles väljapanekus peegelduvad Eesti kunstnike suhted ja kokkupuuted kauge ja salapärase linnaga nii 20. sajandi algupoolel kui ka kogemused kaasaegsetelt Veneetsia kunstibiennaalidelt.

Kevadel pakume õpilastele Veneetsiaga tutvumiseks ekskursiooni ja sügisest ka kolmandale ja neljandale kooliastmele muuseumitundi, milles uurime kunagise vabariigi ajaloolise võimsuse põhjuseid ja vaatleme Veneetsiat tema mitmekülgsuses. Kokkuleppel leiame iseseisvama laadiga tegevusi veel enne suvevaheajale minemist. 

Meremuuseum pole unustanud ka nooremaid koolilapsi, kes saavad Veneetsiaga karnevali teema kaudu tutvuda juba kevadisel koolivaheajal, 25.–27. aprillini toimuvas linnalaagris „Veneetsia merepidu“. Suvevaheajal, täpsemalt 20.–22. juunini toimub linnalaager „Mereretk Tallinnast Veneetsiasse“. Selle teema on elu merelinnas, merel liiklemine (läheme ise merele) ja muud põnevat. Linnalaagritesse ootame end registreerima 8–12-aastaseid lapsi. Näitus jääb Lennusadamas avatuks 7. jaanuarini 2024.


„VENEZIA – merede kuninganna“ Lennusadamas 25.03.2023–07.01.2024

Raha, võim, kultuur, tehnoloogia – maailma tuntuima ja vägevaima merelinna lugu ootab Lennusadamas avastamist alates 25. märtsist.

Näitus annab haarava ülevaate Veneetsia vabariigi tõusust, kõrgajast ja langusest ning linna praegusest heitlusest merepinna tõusu ja massiturismiga.

Surematud kunstiteosed, ajaloolised leiud, interaktiivsed lahendused ning kütkestav kujundus tutvustavad ühe Vahemere võimsaima riigi hämmastavat ajalugu ja selle peategelasi.

Eesti Meremuuseumil ilmus näitust „VENEZIA – merede kuninganna“ kajastav raamat-kataloog „Veneetsia. Tallinn. Venice. Merevõim ja kultuurikanalid“, mis kajastab kahe linna sõprussuhteid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!