Tegelikult on see lihtne

21. apr. 2023 Raivo Juurak toimetaja - 1 Kommentaar
Raivo Juurak.

Vene koolid otsivad meeleheitlikult eesti keelt oskavaid õpetajaid. Aga kas neid leitakse? Vene kooli on ju tublisti müstifitseeritud. Vene lapsed olevat nii temperamentsed, et kasvavat õpetajal üle pea. Nad ei tahtvat eesti keelt õppida. Ja muidugi see müüt, et 14 käänet on nii tohutu keeruline asi, et ainult eestlased ise saavad neist aru. 

Olen käinud paljudes vene koolides ja ka lasteaedades ning näinud seal, et vene lapsed on täiesti tavalised koolilapsed. Näiteks mõni aeg tagasi käisin Liis Grossi eesti keele tundides Haabersti Vene Gümnaasiumis. Õpilased töötavad tal tunnis kenasti kaasa. Seejuures ei ole õpetaja Gross oma klassis võimukuju, vaid on oma tunnid lihtsalt väga põhjalikult läbi mõelnud, vaheldusrikkaks muutnud. Näiteks olulisi keelendeid kordab iga kord uue ja värske nurga alt. Üks kordamisvõte on tal see, et pinginaabrid intervjueerivad teineteist eesti keeles. Aga lastele meeldib ka see, kui vastata tuleb õhku hüpates, maha kükitades või kohapeal keerutades jne. 

Ehte gümnaasiumi eesti keele õpetaja Svetlana Melnikova tunnid on niisamuti väga põhjalikult läbi mõeldud ja teadlikult vaheldusrikkaks muudetud. Tema annab oma õpilasele isegi nii palju vabadust, et lubab neil teha lünkharjutust aknalaual istudes, kott-toolidel külitades ja isegi õpetaja laua all põrandal lesides. Kohati jäi tunnist mulje, et selle klassi lapsed mängivad omal algatusel eesti keele tundi. 

Õpetajad Gross ja Melnikova tulid vene kooli väljastpoolt süsteemi, kuid saavad hästi hakkama, sest lasevad õpilastel tundides hästi palju ise tegutseda ja seejuures hästi palju eesti keeles rääkida. Nad kasutavad keelekümbluse võtteid. Kahjuks on ka keelekümblusel natuke müüdi maik juures ja see meetod tundub mõnelegi raketiteadusena. Kuid tegelikult ei ole! Sillamäe Gümnaasiumi eesti keele õpetaja Anne Meldre ütleb, et talle aitas keelekümbluse põhimõtete selgeks saamiseks … paarist nädalast! Ja iga kool saab oma õpetajatele keelekümbluse metoodika koolituse tellida.

Mina küll julgustan inimesi vene koolidesse õpetajaks minema. Sealhulgas neidki, kes pole varem õpetajad olnud, nagu Noored Kooli õpetajad. Kellel on vähegi õpetamise soont, saavad vene koolis kindlasti väga hästi hakkama. 

Vaata ka videoid vene kooli eesti keele tundidest ja saad julgust juurde. 


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tegelikult on see lihtne”

  1. Henno ütleb:

    Vene koolis austatakse õpetajat rohkem, kui Eesti koolis.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!