Konkurss kutsub noori enda ümber disaini märkama

30. jaan. 2024 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum - Kommenteeri artiklit
Nii mõnigi ruumilahendus võib päris nõutuks võtta. Kas oled end kodus või koolis mõnest samasugusest segadust tekitavast olukorrast leidnud? Foto: Andrey Popov / Shutterstock

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum kutsub 7.–9. klassi õpilasi osalema disainikonkursil „Märka keskkonda – minu nutikas lahendus“, millega muuseum kutsub üles vaatama teravamalt end ümbritsevat keskkonda kas kodus, koolis või nende vahel ning leidma sealt kohti ja asju, mille puhul on tekkinud mõtteid, kuidas neid paremaks muuta.

Disain on kõikjal meie ümber, enamik meid ümbritsevast keskkonnast – tool, tass ja telefon, buss, raamatud ja riided, see, kuidas me vajaliku infoni jõuame või info meieni jõuab, ning palju-palju muud – on kellegi disainitud. Enamasti me sellele ei mõtle, nagu ka sellele, miks need asjad just sellised on. Vahel on õige asi vales kohas, vahel on midagi lihtsalt puudu.

Me ei oota valmis terviklahendusi, vaid soovime, et õpilased üllataksid meid oma tähelepanekute, mõttekäikude ja ideedega just kasutaja vaatest.

Võimalik, et õpilase jaoks on teekond kooli liiga käänuline ja tal tuleb ületada palju ohtlikke ülekäiguradu. Võib-olla tuleb tal seista ohutussaarel, kus porise ilmaga pole võimalik kuivaks ja puhtaks jääda. Ehk ei ole teekonnal kuskil puhata või koolikotti toetada või tundub õpilasele, et suure seljakotiga on ühistranspordis ebamugav ja -turvaline. Probleemiks võib olla ka see, et kooli garderoobist kaovad pidevalt kindad ja vahetusjalanõud või tuleb pärast koolipäeva hommikust saati märjad kindad kätte panna.

Selle ülekäiguraja autor on AI, aga inimesed on võimelised veel ohtlikumaid ja absurdsemaid lahendusi looma. Leia need enda kodukandist üles. Foto: AI/ETDM. 2024

Ootame ideedest jooniseid, kirjeldusi, makette, videot või mõnda teist meediumit ühes kaustas soovituslikult Dropboxi lingina meiliaadressil publik@etdm.ee. Oodatud on nii individuaalselt kui kahekesi tehtud tööd. Konkursile saadetud ideid hindab žürii, kuhu kuuluvad näiteks Eesti disaini lugu kõige põhjalikumalt uurinud ETDM-i direktor Kai Lobjakas, muuseumi kuraator ja EKA õppejõud Sandra Nuut, bakalaureuse tööstusdisaini eriala juht, magistriõppekava juht Maria Pukk, EKA ja TTÜ ühismagistriõppekava Design & Technology Futures juht ning praegu disainibüroo Iseasi partner ja disainer Martin Pärn.

Parimatest töödest valmib mais Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi püsinäituse „Sissejuhatus Eesti disaini“ keskele õpilastööde näitus. Eesmärk on täiendada saja-aastase Eesti disaini lugu õpilaste uudsete ja nutikate ideedega sellest, kuidas saab nende elu lihtsamaks, paremaks ja mugavamaks muuta. Näitusele pääsenud tööde autorid saavad kutse avamisele, kus kuulutatakse välja ka konkursi võitja ja eriauhindade saajad. Võitja saab kuni 12 inimesest koosneva sõpruskonnaga osaleda Martin Pärna juhendatud töötoas, kus disainer jagab teadmisi disainiprotsessist, häid näpunäiteid ja lähenemisviise uute lahenduste loomiseks. Töötoale lisanduv tuur aitab muuseumis olevaid disainilahendusi eri külgedest avastada. Pärast töötuba saab võitja enda seltskonnaga muljetada ja nautida suupisteid.

Parematest töödest avatakse Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis 10. mail näitus, mis jääb avatuks sügiseni. Näituse lõpus kuulutatakse välja publiku lemmik.

Lisainfo ja allalaaditava disainikonkursi plakati, mille iga kool saab ise välja printida ja koolimajja üles panna, leiab muuseumi kodulehelt etdm.ee/uudised.

  Konkursi tingimused

  • Sihtgrupp: 7.–9. klass.
  • Tööde esitamise tähtaeg: 29.03.2024.
  • Osaleda saab individuaalselt või kahekesi.
  • Palume tööd saata aadressil publik@etdm.ee.
  • Näitusel osalejad kuulutatakse välja 16.04.
  • Näitus avatakse ja võitja kuulutatakse välja 10.05 kell 16.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!