Terve päeva programm „Eesti elu Peipsi ääres“

30. jaan. 2024 Liis Lainemäe - Kommenteeri artiklit
Kolkja vanausuliste muuseum. Foto: Ahto Sooaru

Sibulatee kant on tuntud oma kolme kultuuri poolest. Vene vanausulised, baltisaksa mõisakultuur, traditsiooniline eesti talupojakultuur ning siit pärit Juhan Liiv ja Eduard Tubin on kokku köidetud terve päeva vältavasse õpiprogrammi „Eesti elu Peipsi ääres“. 

Programm sisaldab nelja ainetundi, mis toimuvad muuseumides Rupsi ja Kolkja külas ning Alatskivil. Muuseumid jäävad üksteisest kuni 15-minutilise bussisõidu kaugusele. Tunnid haakuvad riikliku õppekavaga ning on kohaldatavad kõigi kooliastmete õpilastele.

Kirjandustund toimub Juhan Liivi kodukohas Liivi Muuseumis. Tunnis käsitletakse luuletaja elu uues valguses, samuti saab aimu, kuidas elati eesti talus möödunud sajandi vahetusel. Teeme läbi ajarännu ning arutleme, milliseid tingimusi on vaja suure kirjanduse loomiseks. Noorematele osalejatele pakub huvi rehielamu ning saabuva suve alguses avatav suur väliekspositsioon Meelemaastikud.

Muusikatund toimub Alatskivil Eduard Tubina Muuseumis, kus külastajad teevad tutvust Alatskivi kandist pärit maailmakuulsa heliloojaga. Kuidas sündisid suured sümfooniad ja Eesti esimene ballett „Kratt“ ning kuidas peegeldus Tubina elusaatus tema loomingus? Näha saab helilooja arvukaid hobisid, vaadata tema tehtud amatöörfilme ja kuulata muusikat.

Baltisaksa ja mõisate ajaloo tund toimub Alatskivi lossis. Tutvustame mõisa eluolu, räägime perekonnast, kes lossis elas, ning näitame perekonna eluruume. Alumisel korrusel tutvustame ka mõisateenijaid ning nende ameteid.

Erilise rahvakillu, vene vanausuliste ajalugu ja traditsioone saab uudistada koos giidiga Kolkjas vastavatud Kolkja vanausuliste muuseumis. 

Söögivahetunni saab korraldada kas piknikuna mõne ülalnimetatud külastuskoha hoovil või ruumides või siis broneerida lõunasöögi ühes Alatskivi toidukohtadest. 

Kogu koolipäeva pakett on oluliselt odavam kui eraldi tellides, samuti ei tule kuskil maksta lisatasu giiditeenuse eest. 

Külla saabuva õpilasgrupi suurus võiks olla 10–35 õpilast. Hind õpilaste kohta on 17 eurot ning kaks saatvat õpetajat saavad külastuse priilt.

Sibulateel on veel teisi võõrustajaid, keda oma külastuskäiku põimida. 

Vaata lisainfot nii selle õpiprogrammi kui ülejäänud võimaluste kohta sibulatee.ee/klassiekskursioonid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!