Kodu-teemaline konverents ja muinasjutuseminar

28. nov. 2014 Mari Klein Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit
Piret Mildebergi "Rõugutaja"

Piret Mildebergi “Rõugutaja”

Esmaspäeval, 1. detsembril toimub Tallinnas üheaegselt kaks olulist kirjandussündmust: Tammsaare muuseumis algab kell 10.30. kogu päeva kestev sügiskonverents „Kodu kuvand eesti kirjanduses läbi aegade” ning Eesti lastekirjanduse keskuses (ELK) samal ajal seminar Muinasjutuline maailm: rahvajuttudest (laste)kirjanduseni”. Mõlemat pääsevad tasuta kuulama kõik huvilised, kuniks kohti jagub, ELK palub eelnevalt registreeruda.

Tammsaare muuseumis esinevad mainekad kirjandusuurijad, kes võtavad vaatluse alla sellised teemad nagu kirjanduslik perifeeria ja kirjanike omailmad, kodu Eesti kirjanduse südamesõnana ning kirjanike füüsiline ja vaimne kodutustunne. Juttu tuleb ka Andrus Kivirähki, Jaan Kaplinski, Uku Masingu ja Mati Undi loomingust ning teksti kodustamisest tõlgete kaudu. Ettekannetega esinevad Mari Sarv, Rein Veidemann, Anneli Kõvamees, Tanar Kirs ja Mari Niitra, Toomas Haug, Külliki Kuusk, Maarja Vaino, Brita Melts, Ene-Reet Soovik ning Madli Kütt ja Katre Talviste.

„Konverentsi eesmärk on uurida, kui oluline koht on kodul eesti kirjanduses ning millise kuvandi on kodule, kodukandile ja kõigele koduga kaasnevale andnud eesti kirjanikud,” sõnas konverentsi korraldaja, Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino. „Meid huvitab ka, kuidas on kodukujutus ajas muutunud ja kas suured ühiskondlikud muutused kajastuvad ka erilise/erineva kodukujutusena kirjanduses.”

Konverentsi lõpus esitletakse kahe Tammsaare muuseumi (A. H. Tammsaare muuseum Kadriorus ja SA A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel) koostöös valminud kogumikku „Meie Tammsaare. Kohtumisraamat kirjanikuga”.

Lastekirjanduse keskuse seminar keskendub muinasjuttude ning laste- ja noortekirjanduse omavahelistele suhetele. Vaatluse all on fantaasiakirjandus, noorteromaan ning õnne ja vägivalla teema muinasjuttudes ja lastekirjanduses. Ettekannetega esinevad kirjandusteadlased ja folkloristid, lugude uurijad ja vestjad: Risto Järv, Pille Kippar, Krista Kumberg, Mari Niitra, Piret Päär, Reeli Reinaus ja Kärri Toomeos-Orglaan.

Lisaks ettekannetele ja arutelule tutvustatakse teaduslikku antoloogiat „Eesti muinasjutud I: 2. Imemuinasjutud”, lastele mõeldud muinasjutukaarte „Head Eesti muinasjutud” ning autosõitjatele suunatud CD-ekstra formaadis audio- ja tekstiväljaannet „Linda kivist Lilla Daamini”, milles saab lugeda ja kuulata Piret Pääri ja Anne Türnpu esituses kohajutte Tallinna ja Tartu vaheliselt teelt.

Seminari korraldavad kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiiv, Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule osakond, kultuuriteooria tippkeskus ning Eesti lastekirjanduse keskus.

Seminarile palutakse registreeruda telefonil 617 7231 või elk@elk.ee hiljemalt 28. novembriks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!