Johannes Käisi didaktilised põhinõuded

26. aug. 2016 Aina Alunurm Johannes Käisi seltsi juhatuse nimel - Kommenteeri artiklit

Didaktika kümme käsku

(„Teel töökoolile” 5, Võru õpetajate seminari aastaraamat 1928, lk 131–132)

  1. Ole huvitatud oma tööst ja ela kaasa sellele, siis suudad äratada huvi ka õpilastes.
  2. Püüa loov olla oma töös, tuues igasse korduvassegi tundi midagi uut töö­sisus ja -võtetes.
  3. Ühelegi tunnile ei tohi minna ilma tõsise, mitmekülgse ettevalmistuseta tunni sihi, aine valiku ja töökäigu suhtes.
  4. Aine valikul peab hoolega silmas pidama aine lapsepärasust ja eluligidust.
  5. Ehita õpetuskäik õigele psühholoogilisele ja loogilisele alusele.
  6. Võimalda õpilasele suurimat isetegevust.
  7. Hoolitse järjekindlalt harjutus- ja kordamistöö eest, ilma milleta võib ka parim õppeviis jääda tagajärgedeta.
  8. Õpetusel tuleb alati silmas pidada ka kasvatuslikke ülesandeid.
  9. Ole eeskujulik oma töös.
  10. Kõigi puuduste ja ebaõnnestumiste põhjusi otsi kõigepäält iseendas.

Johannes Käisi selts on sellel aastal võtnud vaatluse alla ja mõtestab didaktika põhinõudeid. 1921. aastal, seega 95 a tagasi tegevust alustanud Võru õpetajate seminari (Valge Maja) direktor Johannes Käis töötas välja omanäolise õpetajahariduse ja kooliuuenduse keskuse koos pedagoogilise ettevalmistuse ainete põhiprintsiipide, õpetajaseminari õppekavade, õpetuse metoodiliste aluste ning didaktiliste põhinõuetega.

„Didaktika kümmet käsku” võib pidada teoreetiliseks ja samas kogemusel põhinevaks, lihtsaks ja samas väljakutseks õpetajale, omas ajas uuenduslikeks ja samas tänapäeval järgitavaks. Johannes Käisi didaktilised põhinõuded on avaldatud 1928. a Võru õpetajate seminari aastaraamatus „Teel töökoolile”, mis on kättesaadav ka digitaalarhiivis.

Johannes Käisi didaktika kümmet käsku mõtestati ka seltsi suvekoolis, mis sel aastal toimus augustis Mooste mõisas. Johannes Käisi nimelise preemia laureaat, lasteaia- ja kooliõpetajad, Eesti õpetajate liidu esindaja ning Eesti põllumajandusmuuseum andsid sisu didaktilistele põhinõuetele. Didaktika kümne käsu avamine jätkub Johannes Käisi seltsi aastakonverentsil 27. oktoobril.

Hea õpetaja! Uue õppeaasta eel mõtisklegem didaktiliste põhinõuete üle ning pakkugem seda head oma tegevuse kaudu ka lastele ja õpilastele!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!