Värske edetabel kinnitab Tartu ülikooli haridusteaduse jätkuvat maailmataset

4. märts 2021 Tartu Ülikool - 1 Kommentaar

Äsja avalikustatud maailma ühes mainekamas ülikoolide erialade pingereas „QS World University Rankings by Subject 2021“ on Tartu ülikool esindatud 17 erialaga. Üle-eelmisel aastal esmakordselt edetabelisse jõudnud haridusteaduse eriala on pingereas taas tõusnud ja paikneb nüüd 151.–200. kohal.

Tartu ülikooli erialadest on lisaks haridusteadusele edetabelis kõrgeimal kohal (vahemikus 151–200) filosoofia, geograafia ning politoloogia ja rahvusvahelised uuringud. Võrreldes eelmise aastaga on oma kohta parandanud haridusteadus, bioloogia, meditsiin, füüsika ja astronoomia ning keemia. Esimest korda jõudsid sel aastal edetabelisse majandus ja ökonomeetria (kohad 451–500) ning ärindus ja juhtimine (501–550).

Tartu ülikooli haridusteaduste instituudi juhataja Äli Leijeni sõnul on haridusteadlased tänase uudise üle väga rõõmsad. „Oleme selle nimel pikalt tööd teinud ja teadustegevuse tõhustamine on olnud üks meie prioriteete juba viimased seitse aastat. Mitmed meie kolleegid on rahvusvaheliste erialaorganisatsioonide ja ajakirjade toimetuskolleegiumide aktiivsed liikmed ning räägivad valdkonna arengus kaasa ka rahvusvahelisel tasemel. Ka ülikoolis tervikuna peetakse haridusteaduse edendamist tähtsaks. Lisaks oleme Euroopa Liidu struktuurifondide toel tugevdanud oma uurimisrühmi, kaasanud välisteadlasi ja tõhustanud doktoriõpet,“ rääkis ta.

Maailma üht tuntumat ülikoolide edetabelit „QS World University Rankings“ koostav konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) on alates 2011. aastast seadnud ülikoole pingeritta ka üksikute erialade kaupa kokku 51 alal. Neil erialadel reastatavate ülikoolide arv kõigub 50-st (nt stomatoloogia, raamatukogundus ja veterinaaria) 600-ni (nt keemia, füüsika ja arvutiteadus).

Pingeridade koostamisel võtab QS arvesse ülikooli mainet eriala teadlaste ja tööandjate seas ning andmebaasist Scopus pärit bibliomeetrilisi näitajaid. Näitajate osakaal varieerub erialade kaupa – mõnel erialal, näiteks kunstis ja disainis, arvestatakse vaid maineuuringu tulemusi, suurema publitseerimismahuga reaalaladel on aga kaalukama mõjuga bibliomeetria.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Värske edetabel kinnitab Tartu ülikooli haridusteaduse jätkuvat maailmataset”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Peabki olema MAAILMATASEMEL,
    sest kogu maailmas on laste arendamine, õpetamine ja kasvatamine kokku kukkunud… Tutvudes eriti ameerika kasvatusteadlaste üllitistega, ei kohta me seal enam TEADUST vaid keerulisi “innovaatilisi teooriaid”, mida meil vaid püütakse jäljendada … Kui veel 5 aastatat tagasi võis loota vene kasvatusteadusele, siis nüüd on sealagi ALLUTUD MOELE …

    Liberaalsuse ja heaoluühiskonna (väliselt ilusad) põhimõtted “sobivad” just mõtlemisvõimetutele teaduskaugetele inimestele, kes ei mõista, et loobumine ürgvanadest LOODUSPÄRASTEST laste arendamise, õpetamise ja kasvatamise PÕHIMÕTETEST (mille taga ka teadus ise), viib ühe väikerahva hukule …

    Enesekiitus ja ilujutud meid ei päästa (lähemalt raamatutest “Mure Eesti kooli pärast” kuni “Carpe diemini!” välja).

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!