Rapla lasteaed Päkapikk peab 30. sünnipäeva

23. okt. 2014 Tiina Komsaare ja Kai Sillaots Rapla lasteaia Päkapikk Õnneseene rühma õpetajad - 1 Kommentaar

Rapla lasteaed Päkapikk saab 26. oktoobril 30-aastaseks. Selle aja sisse on mahtunud nii põnevaid sündmusi kui ka erilisi inimesi.

Päkapiku lasteaia valmimislugu sai alguse juba 1974. aastal, kui Kellukese lasteaiale loodi juurde kaks rühma, mis asusid korterelamus Mahlamäe 8. Rapla Lastesõim ja lastepäevakodu Kelluke kaks rühma ühinesid 1. detsembril 1978. aastal lastepäevakoduks nr 3 „Tare-Tareke”. Kuna ruumid asusid korterist ümberehitatud tubades, kus tingimused ei vastanud nõuetele, oli Raplasse väga vaja uut nõuetele vastavat lasteaia hoonet. Ehitustöödega alustati 1978. aastal, lasteaed valmis 26. oktoobril 1984 täieliku nimetusega Rapla lastepäevakodu nr 3 Päkapikk.

Tüüpprojekti järgi oli maja 140-kohaline ja kuuerühmaline. Lasteasutuse pidulikul avamisel andis Rapla KEK-i juhataja asetäitja Avo Lillemäe lasteaia juhatajale Aime Peetsile üle sümboolse puust nikerdatud maja võtme, mis on kõigi nende aastate jooksul olnud lasteaiale õnnetoovaks talismaniks. Oma nime sai asutus tänu lasteaialastele, kes paljude nimepakkumiste seast valisid ülekaalukalt välja Andres Ehini pakutud nime Päkapikk. Kõikidel rühmadel on samuti oma nimed: Õnneseen, Toriseja, Häbelik, Aevastaja, Ninatark ja Unimüts. Lasteaial on ka oma laul, mida on traditsiooniks laulda koos lasteaia sünnipäeval. Laulule on sõnad kirjutanud Andres Ehin ja viisistanud muusikaõpetaja Eve Adang. Päkapiku lasteaia kollektiivi on 30 aasta jooksul juhtinud Aime Peets, Ly Ross ja Eda Lauer, kes on lasteaia direktor alates 2013. aasta augustist.

Praeguseks on Rapla lasteaed Päkapikk Rapla vallavalitsuse haldusalas tegutsev koolieelne munitsipaallasteasutus, kes teenindab Rapla valla lapsi. Hoone asub eemal keskusest ja liiklussaginast. Õuealalt viib jalgvärav väikesesse metsatukka, mis annab head võimalused loodus- ja õuesõppeks. Hoovis kasvavad lasteaia lõpetanud laste istutatud puud ja põõsad, mis on märgistatud nimesiltidega. TEL-võrgustikuga liitunud lasteaias edendatakse lapse tervist ja liikumisvajadust läbi tegevuste ning ürituste. Õuealal toimub igal kevadel perespordipäev, talvel ehitame koos vanematega lumelinna, kokanduskeskustes õpetame lapsi valmistama tervislikke salateid, tähistame ka leiva- ja südamenädalat. Olulise tähtsusega meie õppe- ja kasvatustöös on Eesti pärimuskultuur. Sügisesed rahvuslikud perepeod, vanavanemate käsitöö näitused ja mängude nädalal emade-isadeaegsete mängude õpetamine on üks osa Eesti rahvusliku kultuuripärandi edasiandmisest.

Programmiga „Kiusamisest vaba lasteaed” liitus Päkapikk 2011. aasta oktoobris. Protsess keskendub sotsiaalsetele suhetele, õpetab märkama abivajajat ja sekkuma, tundma rõõmu enda ja teiste õnnestumistest ning toime tulema ebaõnnestumistega. Torisejate rühm töötab lisaks veel Hea Alguse põhimõtete alusel. Lasteaia tegus ja koostöövalmis kollektiiv toetub ühiselt väljatöötatud põhiväärtustele: hoolivus, sallivus, loovus, tervis ja koostöö. Lastel on võimalus osa võtta huviringidest, mida viivad läbi huvijuhid ja treenerid. Populaarsed on nii zumba-, laulu-, kunsti-, ja võimlemisring kui ka jalgpallitreening. Sel õppeaastal on huviringidest lisandunud veel käsitööõpetus ning teadusring „Kolm põrsakest” lasteaia vanema rühma lastele.

Lasteaia sünnipäevanädalasse on planeeritud palju toredaid üritusi. Reedel, 24. oktoobril, on oodatud sünnipäevale külalised vallast, lasteaedade juhid, koostööpartnerid ja endised töötajad. Töötajate näitetrupil on kavas esitada üllatusnäidend. Esmaspäeval on sünnipäevapidu kogu Päkapiku perele, kus maja personal esitab näidendi „Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi”. Teisipäeval võtame vastu valla teiste lasteaedade esindusi. Pidu juhivad Lumivalgeke ja tema päkapikud. Seejärel on külalised oodatud rühmadesse, kus lapsed saavad omavahel tutvuda ja mängida. Kolmapäeval marsib rongkäik suurtest ja väikestest päkapikkudest Rapla vallavalitsuse ette, kus meid võtab vastu vallavalitsuse esindus. Neljapäeval on lasteaialastele avatud kõikide rühmade uksed, lapsed võivad lasteaia piires külastada kõiki rühmaruume ja mängida seal, kus soovivad. Kolmapäeval ja neljapäeval toimub lisaks Päkapiku lasteaia traditsiooniline kohvik ja loterii. Siis on kohvikusse oodatud ka kõik lasteaia vilistlased, et kohtuda oma endiste õpetajatega, vaadata vana armast lasteaeda, rühmaruume ja tunda rõõmu koosolemisest. Sünnipäevanädala lõpetab reedel Lasteteater „Rõõmulill” etendusega „Pipi peab sünnipäeva”.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Rapla lasteaed Päkapikk peab 30. sünnipäeva”

  1. Kristi Luik ütleb:

    Suurepärane lasteaed ja parim personal. Minu kaks last ja abikaasa lisaks on just selle lasteaia vilistlased, üks pisike õnneks veel käib seal ja seega saab meie pere jätkuvalt osa kõigist neist toredatest ettevõtmistest, mis seal toimuvad. Pikka iga Päkapikule ja töörõõme õpetajatele ning kogu personalile. Sünnipäevanädal tuleb tõeliselt vahva ja lapsed nii ootavad.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!