Lasteaiad saavad küsida toetust, et tutvustada lastele rohetehnoloogiaid

7. mai 2024 Keskkonnainvesteeringute Keskus - Kommenteeri artiklit

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) avas taotlusvooru koolieelsetele lasteasutustele, et suurendada laste teadlikkust rohetehnoloogiast ja kliimamuutustest. Toetust saavad projektid, mis aitavad tutvustada lastele nutikaid rohelahendusi, õpetavad taaskasutama materjale ning säästma loodusressursse.

Kliimaminister Kristen Michali sõnul on oluline tutvustada lastele loodust, keskkonna murekohti ning nende lahendusi võimalikult varakult. „Nii omandatud teadmised on heaks aluseks sellele, kuidas tulevikus loodusega koos toimetada. Võitjad on kõik, kes võtavad aja, et mõelda kuidas leida viise ja lahendusi keskkonnateadlikumaks tegevuseks, seega loodame saada palju põnevaid projekte,“ rääkis minister.

KIK-i toetuste ja teenuste osakonna juht Tanel Oppi selgitas, et laste kaasamine praktilistesse tegevustesse aitab neil avardada maailma ja mõista, kuidas on võimalik panna päike ja tuul inimeste kasuks tööle. „Lastel on oluline õppida katsetades ning kinnistada õpitud teadmiseid läbi praktiliste tegevuste, sest varajases eas omandatud oskused ja väärtused mõjutavad oluliselt hilisemaid valikuid. Väiksed lapsed on kiired õppijad, kes omandavad nutikad ja keskkonnahoidlikud lahendused lihtsalt,“ sõnas Oppi.

Keskkonnateadlikkuse projektide toetusvoorudest osavõtt on olnud traditsiooniliselt populaarne, mis näitab, et Eestis on palju häid keskkonnateadlikkusega tegelevaid õpetajaid. Toetuse abil saavad lapsed ehitada mudeleid, meisterdada, viia läbi katseid või kohtuda oma ala ekspertidega. Et suurendada teadlikkust rohetehnoloogiatest ja kliimamuutustest laiemalt, on oluline projekti tegevustesse kaasata ka lapsevanemad ja kogukond.

Taotlusi saavad esitada haridusasutused, juriidilised isikud või kohalikud omavalitsused. Taotlusvooru eelarve on 351 300 eurot ja toetuse summa ühe projekti kohta on 3000 – 15 000 eurot. Toetuse maksimaalne määr on 95%. Taotlusi saab esitada e-toetuse keskkonnas, taotluste esitamise tähtaeg on 8. juulil kell 17. Infopäev toimub 31. mail kell 13 veebis. Täpsem info KIK-i kodulehelt.

Varasematel aastatel on KIK toetanud koolide rohetehnoloogia projekte. Nendes projektides on õpilased ehitanud päikesejaama ja tuulegeneraatorite mudeleid, kasvatanud nutikasvuhoones maitserohelist, meisterdanud taaskasutatavatest materjalidest seebikarbiautosid ja ehitanud automaatseid kastmissüsteeme. Lastele on tutvustatud taastuvenergia lahendusi ja soetatud selleks praktilisi katsevahendeid. Samuti on koolid korraldanud ideekonkursse ja õpitubasid, kus on arutletud kliimamuutuste ja energiakasutuse üle.

Kõik toetust saanud koolide rohetehnoloogia projektid leiab KIK-i kodulehelt. Järgmine rohetehnoloogia teadlikkuse suurendamise taotlusvoor koolidele on plaanis avada sügisel.

Koolieelsete lasteasutuste laste teadlikkuse arendamiseks kasutatakse KOHAK meedet. Toetuse on töötanud välja Kliimaministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!