Eesti Raamat soovitab: Ikka raamat!

7. dets. 2018 - Kommenteeri artiklit

Ühel detsembrikuu pärastlõunal kostis Eesti Raamatu kirjastuse uksel nõudlik koputus. Avades olime üllatunud, kui küllatulija tutvustas end jõuluvana kontori kingikoti komplekteerimise osakonna juhtivpäkapikuna. Jõulutaat isiklikult oli lähetanud ta uurima, mida Eesti vanimal kirjastusel suurtele ja väikestele kingiootajatele pakkuda on. Vaatasime koos päkapikuga riiulite vahel ringi ja valisime välja teosed, mis sobivad nii kodusele raamaturiiulile kui ka kooli raamatukokku.

 

Esmalt soovitas kirjastuse tegevjuht Tiit Treimuth Edith Hamiltoni klassikaks saanud teost „Mütoloogia. Aegumatud lood jumalatest ja kangelastest“. Illustreeritud väljaanne annab põhjaliku ülevaate kreeka, rooma ja muinaspõhja müütidest, mis on inspireerinud inimesi antiikajast tänapäevani. Raamatus käsitletakse antiikseid jumalaid, samuti maailma ja inimsoo loomist ning varasemaid kangelasi, jutustatakse müüte argonautide retkest kuldvillaku järele, Daidalosest ja Ikarosest ning Pegasosest ja Bellerophonest, räägitakse kangelastest, Trooja sõjast ning Odüsseuse ja Aenease seiklustest, Teeba ja Ateena kuningasoost jpm. Raamatu viimane peatükk „Skandinaavia mütoloogia“ ilmub eesti keeles esimest korda.

 

Kõigile seiklushimulistele lugejatele valisime kingikotti Jessica Townsendi Nevermoori-triloogia esimese raamatu „Morrigan Crow’ tuleproovid“. See on kaasahaarav lugu äraneetud tüdrukust, keda needuse tõttu süüdistatakse kõikide kohalike ebaõnnes. Lisaks on ette määratud, et ta sureb oma üheteistkümnendal sünnipäeval. Samal ajal kui Morrigan oma saatust ootab, ilmub välja kentsakas mees Jupiter North. Ta viib tüdruku varjuratsanike eest põgenedes turvalisse kohta – salajasse imepärasesse Nevermoori. Jupiter on valinud Morrigani võistlema koha eest linna kõige tähtsamas organisatsioonis: Vunderlaste Seltsis. Sinna pääsemiseks peab tüdruk oma erakordset annet kasutades läbi tegema neli rasket ja ohtlikku tuleproovi. Kas Morrigan suudab ajaga võidu joostes leida endale koha selles metsikus, vunderit täis linnas, enne kui varjuratsanikud talle järele jõuavad, saavad teada need, kes raamatu läbi loevad. Põnevatele seiklustele on oodata lisa juba järgmisel aastal, kui ilmub Nevermoori-sarja teine raamat „Vundersepp“.

 

Päkapiku rõõmsate hõisete saatel said kinginimekirja ka „Krabati“ ja „Väikese nõia“ autori Otfried Preussleri kaks lõbusate värvipiltidega röövliraamatut, kus seiklevad seitsme noa ja piprapüstoliga röövel Hotzen­plotz ning ninatark Kasperl ja ta lahutamatu sõber Seppel, kes satuvad alalõpmata ootamatuisse raskustesse ja rabelevad neist suure leidlikkusega välja, seades muu hulgas jalule ka tõde ja õiglust. Kaasa löövad vahtmeister Dimpfelmoser, suur ja kuri võlur Petrosilius Zwackelmann ning paljud teised põnevad tegelased. Preussleri kerge ja ladus kirjutamismaneer muudab eri vanuses lugeja jaoks nauditavaks kõigi nende kohutavate, süngete ning naljakate juhtumiste jälgimise, mis toimuvad röövel Hotzenplotziga ja tema ümber. Ka röövlilugudele on 2019. a oodata lisa: ilmumas on „Hotzenplotz 3. Röövel seikleb jälle“ ja „Röövel Hotzenplotz ja kuurakett“ ning Martin Vergi „Rangelt salajane röövli käsiraamat“, milles Hotzenplotz isiklikult oma röövlitarkusi jagab.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!