Sinilind pidas väärikat juubelit

20. märts 2019 Laidi Kaasik, Triin Penu, Anu Sarap - Kommenteeri artiklit

Tänavu 8. märtsil jõudis Tallinna lasteaed Sinilind 50. verstapostini. Õpetamis- ja kasvatuspõhimõtted võivad ajas muutuda, aga lapsed jäävad ikka lasteks, kes innuga mängu kaudu iga päev uusi teadmisi omandavad.

Mõeldes lasteaia arenguteele, tuleb kahtlemata öelda suur aitäh endistele juhtidele Heljo Reitsile, Maire Kalmusele, Helju Nurgale, Maris Vellerile ja Merle Toompargile ning Mustamäe linnaosavalitsusele, Tallinna haridusametile ja muidugi meie lastele, lastevanematele ja töötajatele. Tänu koostööle on lasteaias toimunud väga meeldejäävaid tegemisi. Meie lasteaia tööfilosoofia seisnebki kolme komponendi – laps-lapsevanem-lasteaed – tugevas koosmõjus ja -töös.

Eesti pedagoog ja kooliuuendusliikumise juht Johannes Käis on öelnud: „Kasvatus on väärtushinnangutega seotud tegevus. Ühiskonnas teatud ajal valitsevad väärtused peegelduvad ühiskonna pedagoogilises mõtlemises ja selles, kuidas kasvatus- ja haridussüsteemi arendatakse ja kasvatusprotsessi läbi viiakse.“

Meie lasteaia väärtused ongi tihedalt seotud Käisi pedagoogiliste ideede ja väärtustega.

Lapsekesksus

Lapsepärasuse nõue tähendab, et õpetuse sisuks on lapse huviringi kuuluvad asjad ja nähtused, mis on talle arenemis- ja jõukohased. Näiteks arvestame laste rahuloluküsitlustest saadud ideedega ja nii on toimunud talvekostüümipidu, kirju värvi päev, mustkunstniku etendus jne. Mudilaste nõukogu koguneb kord kuus ja arutleb lasteaia teemade üle. SIPO (Sinilinnu politsei), kus osalevad majandusjuhataja, õpetaja abi ja lõpurühmade paar last, külastavad majas ruume ning jälgivad vee, elektri ja prügi kasutamist.

Eeskuju

Johannes Käis pidas õpetajat eeskujuks, samas on lapsed aktiivsete tegutsejatena ka üksteisele eeskujuks. Näiteks õpetajate päeval korraldavad vanemate rühmade lapsed väikestele tegevusi ja mängivad nendega. Õpetajate tantsu- ja näitering on esinenud lastele ja lastega koos ülemajalistel üritustel ja väljaspool lasteaeda.

Õppiv organisatsioon

Haridusasutus peab alati uuendusseisundis olema. Seega tuleb väärtustada elukestvat õpet. Igal aastal toimuvad majasisesed avatud tegevused, kus kolleegide tööga saab tutvuda ja kogemuse kaudu õppida, samuti koolitused nii õpetajatele kui ka õpetaja abidele.

Meeskonnatöö

Individuaalse töö kaudu saab tõsta ühistöö, meeskonnatöö väärtust. Peame lasteaias meeskonnatööd väga oluliseks ning kaasame otsustesse nii personali kui ka lapsevanemaid.

Tervise edendamine ja keskkonna säästmine

Johannes Käisi eluläheduse nõue on seotud keskkonnakasvatusega, kus hoitakse sidet lapse kodu ja koduse ümbrusega. Kodukoha loodus on kõige tähtsam kodu ja kodumaa-armastuse allikas. Töökool kasvatab last töö kaudu, hoolitsedes laste aktiivsuse ja isetegevuse eest. Töö aias, köögis, katsetes teenib niihästi keha harimist kui on teadmiste allikas. Sinilind väärtustab laste isetegemist ning pakub selleks võimalusi taimede istutamisel-kasvatamisel, katsete läbiviimisel. Oma köök lasteaias toetab töökooli põhimõtete rakendamist köögis. Keskkonnakasvatust toetab Rohelise Kooli programmis osalemine.

Juubel

Lasteaia juubeli tähistamine oli meie jaoks väga oluline. Avasime lasteaia galeriis ajalooteemalise näituse, Rõõmupallide ja Muumide rühma lapsed joonistasid kogu meie personali, millest kujundasime samuti näituse. Juubeliüritused kestsid 1.–8. märtsini ja sellesse mahtusid etendus „Minu päev lasteaias“, juubeliplakatite näitus, rühmaruumide vahetus, näitus „Meie majas töötavad …“.

7. märtsil toimunud aktusele olid kutsutud lasteaia koostööpartnerid ning endised kolleegid ja loomulikult kogu praegune kollektiiv. Kõlasid lastelaulud, esines personali rahvatantsutrupp Urmas Laigna juhendamisel, kes on koos tegutsenud juba seitse aastat. Lapsed jutustasid Sinilinnult kuuldud lugusid, mis on lasteaiast läbi aegade enim meelde jäänud. Näiteks lõpurühmade öölasteaiad, kus ühel kokkulepitud õhtul ei mindudki koju, vaid tegutseti edasi veel siis, kui oli saabunud õhtu ning lasteaias päris vaikseks jäänud. Põnev oli hämaras lasteaias taskulampidega ringi liikuda. Kõik oli teistmoodi kui päeval. Ning ärgata hommikul lasteaias …

Või isadepäeva õhtu õues orienteerumisega, abivahendiks jällegi taskulambid. Pärast oli karges õhus mõnus sooja teed juua ning süüa saia kodust kaasa toodud moosiga. Või ülestõusmispühad õues munade otsimisega ning päris küülikuga. Tore oli kuulda armsalt naljakaid jutte, mida lapsed mängides omavahel on rääkinud. Kontserdiosa lõppes Sinilinnu lasteaia lauluga, mida esitas laste ja pedagoogide ühendkoor. Klaveril saatis direktor Anu Sarap ning flööti mängis muusikaõpetaja Jaana Danilson.

Pärast ametlikku osa jätkus pidu vabas meeleolus suupistete ja kohviga. Laualt ei puudunud lasteaia köögis valminud maitsvad lihapirukad. Oli tore vestelda endiste kolleegidega ja meenutada koosoldud aegu.

8. märtsil toimus lastele traditsiooniline jäätisekohvik, kus jäätise söömise ajal sai jälgida õpetajate etteastet, kes seekord olid kostümeeritud lindudeks. Kanapere tantsis tibutantsu, toonekurg ning musträstas diskotantsu, öökull küsis lastelt mõistatusi ja kuldnokk laulis tuntud laulu „Mamma Mia“. Pidu lõppes ühises tantsuringis.

Näitused „Sinilind 1969–2019“ ja laste joonistatud portreede näitus jääb avatuks märtsi lõpuni.

Suur tänu kõikidele külalistele! Aitäh kolleegidele ja lasteaia juhtidele läbi aegade, kes oma töö ja tegevusega on kujundanud Sinilinnu lasteaia nägu.

Aitäh meie lastele ja lastevanematele! Aitäh Sinilinnu lasteaiale nende aastate eest! Ja ikka edasi!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!