NOORTE HÄÄL ⟩ Kas on olemas naiste- ja meestetööd?

30. apr. 2024 Tuulike Kivestu-Rotella toimetaja - Kommenteeri artiklit

Kuidas suhtuvad põhikoolinoored sellesse, et et edaspidi õpivad poisid ka käsitööd ja kodundust ning tüdrukud puu- ja metallitööd? Kas senine õpikogemus mõjutab nende arvamust? Oma mõtteid jagavad Eesti eri koolide õpilased.

Viktoria, 9. klass

Meie koolis õpivad poisid ja tüdrukud eraldi, tüdrukud käsitööd ja kodundust, poisid tehnoloogiat. Vaid paar tüdrukut said võimaluse õppida koos poistega ja üks poiss käib koos tüdrukutega käsitöötundides. Kui tüdrukud pannakse automaatselt kodundusse ja poisid tehnoloogiasse, on see minu arvates stereotüüpide võimendamine. Siiski arvan, et suurem osa minu klassi tüdrukutest tahaksid küll proovida, mida poisid teevad, aga üldiselt meeldib neile see, mida praegu teeme. Mida poisid mõtlevad, seda ma ei tea. 

Kristofer, 7. klass

Meil jaotatakse õpilased kolmeks: ühed õpivad käsitööd, teised kodundust ja kolmandad puutööd. Iga paari kuu tagant vahetatakse. On õige, et kõik saavad kõike õppida. Siis saad teada, mis sind huvitab, ning sellega edasi tegeleda. Meie klassi poiste arvates on nii puutöö- kui ka käsitöötunnid päris igavad. Tüdrukutele meeldivad need rohkem. Minu meelest ei ole olemas meeste- ja naistetöid. Mulle meeldib ka kudumine.

Elenora, 9. klass

Minu koolis teevad kõik õpilased nii puutööd kui ka käsitööd. Õpitakse segarühmades. Kõigil võiks olla võimalik valida: poisid, kes tahavad teha käsitööd, peaksid saama seda teha, ja puutööhuvilised tüdrukud omakorda seda õppida. Aga muidu oleksid tüdrukud ikka käsitöös ja poisid puutöös. Enamikule tüdrukutest puutöö üldse ei istu, pigem tahavad nad õppida õmblema. Et kui näiteks kleidis on auk, oskaks selle kinni õmmelda. Kui tulevikus on vaja riiul seina panna, võiksid seda teha ikkagi mehed. Aga arvan, et kui meest ei ole, saab ka iga tüdruk selle riiuliga hakkama. 

Robin, 8. klass

Meie koolis valida ei saa, tüdrukud teevad käsitööd ja poisid puutööd. Oli vaid üks periood, mil poisid oleksid pidanud käsitööd tegema, aga siis oli koroonaaeg. Ma isegi ei mäleta, mida seal tegime, vist mingit särki. Ma väga ei tahaks käsitööd teha, aga puutöö mulle meeldib. Kui mul riided katki lähevad, küsin abi emalt või kelleltki teiselt, kes oskab. Arvan, et igaüks võiks saada vabalt valida, mida teha tahab.

Mia, 9. klass

Arvan, et tüdrukud peaksid õppima pigem käsitööd ja poisid puutööd. Nii minu koolis ongi. Ma jätakski selle nii. Mulle ei jõua kuidagi kohale, miks poisid peaksid käsitööd tegema hakkama. Võib-olla tüdrukud ongi mingiteks asjadeks loodud. Näiteks kui tüdrukul läheb kuskilt õmblus katki, peaks ta oskama selle ise korda teha. Üks periood puutööd võiks tüdrukutel siiski olla, et nad oskaks ka haamriga lüüa. Näiteks kui tahavad kodus ise midagi disainida. Aga ma ei näe vajadust igasugu kujusid teha. Tavaliselt on ehitajad ju mehed, sest neil on rohkem jõudu. Kokandust võiksid mõlemad õppida. Näiteks kui sul kunagi on lapsed ja ema või naist pole kõrval. Ei saa ju kogu aeg toitu tellida. Meie koolis ei saa valida, mida õpid, aga võiks saada, sest on ka tüdrukuid, kes tunnevad huvi selliste asjade vastu, mille vastu teised tüdrukud ei tunne. Raske on olla tunnis ja teha töid, mis sulle ei meeldi. Keeruline on selleks motivatsiooni leida. 

Jekaterina, 9. klass

Tahaksin proovida, mida poisid teevad, ja arvan, et ka poisid tahaksid proovida, mida tüdrukud teevad, aga meie koolis valida ei saa. Oleks päris hea mõte, kui kõik õpiksid kõike. Ei ole olemas naiste- ja meestetöid, inimesed peaksid oskama ja ka tegema asju võrdselt. Tahan tulevikus osata igasuguseid majapidamistöid teha. Käsitöötund on päris lahe, mulle meeldib igasugu asju meisterdada, õmmelda ja tikkida. Kui poisid õpiksid tüdrukutega samal määral käsitööd, oskaksid nad seda sama hästi kui tüdrukud. 

Lota, 9. klass

Puutöö huvitab mind palju rohkem kui käsitöö, kuid kahjuks pole ma saanud seda õppida. Paar tüdrukut meie klassis said poistega liituda, aga ülejäänutele seda võimalust ei antud. Kui aasta hiljem uuesti proovisin, siis ütles puutööõpetaja, et teised on juba nii palju ees ning seepärast sinna gruppi kedagi juurde ei võeta. Minu meelest on puutöös vaja rohkem jõudu ja sellepärast sobib see pigem meestele. Puutöös klopsid midagi kokku, käsitöö on aeganõudvam ning vajab rohkem keskendumist ja pühendumist. Poistel peaks olema kõrval mingi naine või perenaine, kes nende riided parandaks ja oskaks süüa teha. Kuigi viimast võiksid kõik võrdselt osata. Et tulevikus hakkama saada, võiksid poisid ka mingeid käsitöö- ja kodundustunde saada. Et teada, kuidas ahi tööle ja mikser käima käib. Ja tüdrukud võiksid osata kuigivõrd puutööd. Teada, mis on haamer ja mis kruvikeeraja. Ütleksin, et naiste töö on rohkem kodu eest hoolitsemine ja söögi tegemine, nad on rohkem kodus. Mehed teevad rohkem õues tööd. Ehitavad midagi ning käivad jahil ja sõjas. 

Ruuben 8. klass ja Jaan 7. klass (läbisegi)

Käime koolides, kus poisid ja tüdrukud õpivad koos ja võrdselt kõike. See on väga hea! Kuna oleme kõike algusest peale koos teinud, ei ole sellega mingeid probleeme. Igal aastal on meil mingi suurem projekt, sel aastal õmblesime näiteks nukku. Oleme kudunud ka mütsi ja sokid. Näiteks, kui sul on raha otsas, oskad endale mütsi kududa, kui külm on. Pigem ei ole eraldi naiste- ja meestetöid. Tööjaotus tuleb kodus lihtsalt kokku leppida: kellele meeldib rohkem süüa teha ja kellele puid lõhkuda. Ei ole kuidagi ilmnenud, et tüdrukud oleksid käsitöös paremad kui poisid. Kõik teevad sama hästi nii puu- kui tekstiilitööd.

Miina-Johanna, 7. klass

Minu koolis õpivad poisid ja tüdrukud koos ja teevad kogu aeg samu asju. On õmblemine ja on puutöö, kus meisterdame näiteks puidust kausse. Minu arvates on pigem hea, et kõik saavad kõike õppida, sest nii saab erinevaid asju proovida. Samas meeldib poistele rohkem puutöö ja tüdrukutele käsitöö. Mulle tundub, et tüdrukud on käsitöös paremad kui poisid. Aga meil on ka tüdrukuid, kes on ühtviisi head nii puutöös kui käsitöös. Kõik võiksid osata kõike, aga mõned tööd on lihtsamad ja mõned raskemad. Näiteks koristamine ei ole küll kõige lihtsam, aga on siiski üsna lihtne. See peaks pigem siis naiste töö olema. Meestetöö on näiteks ehitamine ja remontimine.

Klara, 6. klass

Meil õpivad poisid ja tüdrukud eraldi gruppides. Pool aastat on poistel tehnoloogia ning tüdrukutel käsitöö ja kokandus, siis kuuks ajaks vahetatakse. Pärast seda vahetatakse jälle tagasi. Minu meelest ei ole olemas otseselt naiste- ja meestetöid, aga mingite asjadega saavad mehed paremini hakkama kui naised. Naised on aga paremad peenemates asjades näiteks nagu tikkimine. Meestele on see raskem, sest neil on suured käed. Kui meie klassi poisid ei viitsinud alguses nööpi õmmelda, ütles õpetaja neile, et mitte ühtki meest ei võeta tõsiselt, kellel on pintsakul nööp puudu. Siis nad hakkasid õmblema küll. Minu arvates on päris põnev teha ka midagi muud peale käsitöö. Käsitöötund mulle pigem meeldib, vaid mõned asjad ajavad vahepeal närvi. 


Artikli ilmumist toetab SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital, kes on kodanike, võrdõiguslikkuse, õiguste ja väärtust programmi ehk CERV programmi kontaktpunkt Eestis. Lisainfo www.kysk.ee/cerv.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!