Algatuses „Tööle kaasa!“ osalemine aitab arendada üldpädevusi ning teha tutvust töömaailmaga

19. dets. 2023 Liisi Haas Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, ettevõtlikkuse valdkonna projektijuht - Kommenteeri artiklit
Sünoptik Ele Pedassaare juhtimisel õpiti eristama ja ära tundma ohtlikke ilmanähtusi. Foto: Valdo Jahilo

21. veebruaril 2024 toimub juba seitsmendat korda üle-eestiline algatus „Tööle kaasa!“, mida kaubanduskoda korraldab koos Eesti Töötukassa ning Eesti Karjäärinõustajate Ühinguga. 

Algatus „Tööle kaasa!“ kutsub tööandjaid, lastevanemaid ja koole looma koostöös lastele ja noortele tööeluga tutvumise võimalusi. Idee seisneb selles, et tööandjad avavad oma uksed töötajate lastele, et neil oleks võimalus vanemate tööga ja töökeskkonnaga lähemalt tutvuda.

Lisavõimalus tööelu tutvustamiseks ja lastevanematega koostööks

„Tööle kaasa!“ annab koolidele lisavõimaluse täita 2023. aastal riiklikus õppekavas kinnitatud muudatusi, mis täpsustavad koolide kohustust tagada kõigile õpilastele kvaliteetse karjääriteenuse kättesaadavus nende elukohast või kooli suurusest sõltumata. 

„Tööle kaasa!“ algatusega liitudes saab õpilane teadlikumaks töömaailmas toimuvast ning näeb ja kogeb, milline on tema vanema (või perekonnaliikme) tööpäev ja -keskkond, töö sisu ja selle väärtus, kuidas toimib üks ettevõte vm organisatsioon ja millised on erinevad ametid. 

Koolil võimaldab algatuses osalemine teha lastevanemate ja tööandjatega koostööd, mis rikastab karjääriõpet praktilisel moel. Samuti toetab see üldpädevuste kujunemist. Kui mõnel lapsel ei ole võimalik oma vanemate tööga tutvuma minna, siis võib ta tutvuda mõne muu lähisugulase või ka klassikaaslase vanema tööga.

Eesti Töötukassa Pärnumaa osakonna töötajate lapsed infolauas ühispildil.

Tööandjate ja koolide huvi on suur

2023. aasta veebruaris toimunud „Tööle kaasa!“ päeval saavutas osalenute arv taas Covidi pandeemia eelse ajaga võrdse taseme. See näitab, et algatus on vajalik ja nii koolide, tööandjate, lastevanemate kui ka õppurite huvi suur. Võimalusel soovitakse käia töökohtades kohapeal, et saaks kogu tööpäeva kaasa teha ning töökeskkonna ja eri ametitega tutvuda.

Osalenud on koolid ja tööandjad üle Eesti, nii suured kui ka väikesed ja eri tegevusvaldkondadest. On olnud tööstus- ja tootmisettevõtteid, kaubandusettevõtteid, toitlustusettevõtteid, avaliku sektori asutusi. Igal aastal on tööandjana osalenud ka mõned koolid, et tutvustada noortele õpetaja ja teisi kooliga seotud ameteid.

Liitumine on lihtne

Osalemiseks mine veebilehele www.töölekaasa.ee. Seal on võimalik liituda kahel moel.

1. Ettevõtte/tööandja initsiatiivil, kus ettevõte korraldab praktilise õppepäeva oma töötajate lastele. Sel juhul peab registreeruma ettevõte.

2. Kooli initsiatiivil, kus algatuses osaletakse kogu klassiga. Sel juhul pöördutakse tööandja poole kooli ja lapsevanema kaudu ning registreerub kool.

Samal lehel on ka koolidele kui tööandjatele mõeldud juhendmaterjalid, kus on „Tööle kaasa!“ osalemise etapid samm-sammult lahti kirjutatud. Sealt leiab valiku töölehti, mida õpilased saavad täita, et õpitut paremini mõtestada. 

Järgmine „Tööle kaasa!“ toimub 21. veebruaril. See on suunatud 1.–9. klassi õpilastele, kuid osaleda võivad ka nooremad või vanemad õppurid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!