Mida kiusamise vastu peale hakata?

7. mai 2024 - Kommenteeri artiklit

Eesti õpetajate kiusamist taunivad hoiakud üldiselt soosivad edukat kiusuennetust. Siiski on meie koolides toimuv pigem juhuslik ja vähesüsteemne. Süsteemsuse ja tõhususe osas appi tulevaid kiusuennetusprogramme tajutakse lisategevuse ja koormana, nenditakse Praxise põhjalikus kiusuennetuse analüüsis. Mida põhjalikumad on õpetajate teadmised kiusamisest, seda suurem on tõenäosus, et leitakse võimalus mõjusaks kiusuennetuseks ka väga piiratud ressursside tingimustes. Just sel eesmärgil on SA Kiusamisvaba Kool loonud õpetajatele praktilise veebikursuse, mida saab endale sobival ajal, sobivas kohas ja tempos läbida.

„Oleme viimase kümmekonna aasta jooksul koolitanud sadu õpetajaid. Kuigi kiusamist kui probleemi teadvustatakse, kuuleme ikka, et mõne nüansiga ei ole osatud arvestada. Kuulasime õpetajaid ja võtsime nende vajadusi arvesse,“ kirjeldab kursuse üks autoritest Kristiina Treial. „Mida täpsemad ja teaduspõhisemad on õpetajate teadmised kiusamisest ja selle peatamise võimalustest, seda tõhusamalt saavad nad mõtestada oma tööd turvalise õpikeskkonna kujundamisel,“ leiab Treial.

Veebikursuse soovitame läbida igal õpetajal, kes soovib juurde teadmisi kiusamise vähendamiseks. Koolitus sobib nii alustajale kui edasijõudnud kiusuennetajale. Kursus sisaldab mitmekülgset materjali, alates interaktiivsetest videoloengutest kuni eri tüüpi ülesanneteni. Miks halvendab kiusamine klassis õppeedukust? Miks ei tohiks kiusamisjuhtumit lahendada konfliktivahenduse meetodil ja osapooli vastandades? Miks ainult heade sotsiaal-emotsionaalsete oskuste õpetamisest tõhusaks kiusuennetuseks ei piisa? Mis aitab küberkiusamise vastu? Mida tähendab kiusamise peatamise karate? Neile ja mitmetele teistele küsimustele saab värskest veebikursusest vastuse. KiVa programmi rakendavate koolide õpetajatel on võimalik veebikursuse läbimise järel jätkata spetsiaalselt KiVa-õpetajatele mõeldud jätkukursusel. Kursuse I osa on mõeldud kõikidele õpetajatele. Koolitused on leitavad Kiusamisvaba Kooli kodulehe koolituste ja teenuste rubriigis.

Õpetajatele abikäe ulatamiseks on lisaks loodud kiusuennetuse teemal värsked tunnikavad 1.–3. kooliastme ja gümnaasiumiõpilastega tunnis kasutamiseks. Fookuses on kaks Eesti koolides praegu väga põletavat teemat: kiusamine, mis on seotud sallimatusega erinevuste suhtes, ning küberkiusamine. Õpetajad leiavad Kiusamisvaba Kooli veebilehe materjalipangast kokku üheksa tunnikava, mis kõik mudeldavad head ennetustundi ning on ehitatud üles, arvestades teemakäsitluse eakohasust ning õpilaste aktiivset osalust õppimises. Näiteks uuritakse 1.–3. klassi õpilastega juba ennetavalt, kuidas hoiduda kiusamisest sotsiaalmeedias. Gümnaasiumiõpilastele on loodud aga ülesanne harida küberkiusamise teemal täiskasvanuid. Selle tunnikava idee saadi veebipolitseilt, kes on mitmel korral soovitanud täiskasvanutel kuulata hoolikalt, mida noored küberkiusamisest mõtlevad, ja õppida sellest. Tunnikavad ja palju muud põnevat leiab Kiusamisvaba Kooli kodulehe materjalipangast.

Oled kiusamisega kimpus? Soovid teha teadlikke ja paremaid valikuid?

Lahendus on lähedal, kui valid samme hoolikalt.

Materjalid on loodud projekti „Inimõiguste ja võrdse kohtlemise väärtustamise edendamine Eesti koolides läbi kiusuennetuse“ raames. Projekti rahastas EMP toetuste Aktiivsete Kodanike Fond, mida vahendab Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga.

www.kiusamisvaba.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!