JURIST VASTAB ⟩ Lasteaiaõpetaja iga-aastase puhkuse pikkusest

12. dets. 2023 Külli Kröönström jurist - Kommenteeri artiklit

Lugeja küsib: Töötan lasteaias õpetajana. Kas kohaliku omavalitsuse tegevus on seaduslik, kui see ei võimalda sobitusrühma õpetajatele Vabariigi Valitsuse määrusega kehtestatud põhipuhkust 56 kalendripäeva?

Külli Kröönström.

Iga-aastase puhkuse pikkus on ääretult oluline teema. Igaühele meeldivad vabad päevad, mille jooksul teeb ta ainult seda, mis temale meeldib. Töölepingut sõlmides annab inimene teatavasti ära suure osa oma isiklikust ajast, lubades kokkulepitud kohustusi täita kokkulepitud tööajal. 

Tööõiguse arenedes on iga-aastane puhkus ja selle pikkus olnud oluline näitaja. Puhkuse pikkuse kehtestamisel on sajandi jooksul nullist päevast jõutud 28 kalendripäevani aastas, millest lühemat tasustatud puhkust tööandja määrata ei saa. Haridustöötajatele on kehtestatud erinormina pikem puhkus, kuna töö lastega nõuab erilist tähelepanu ja riik soovib, et lastega tund-tunnilt, päevast päeva töötav inimene oleks puhanud ja terve. Ainult siis on tagatud printsiip, et lapse huvid käivad üle kõige.

Kui pikk lasteaia sobitusrühma õpetaja puhkus miinimumina peab olema, sellele saame vastuse, analüüsides kohalduvaid õigusnorme. 

Töölepingu seaduse § 58 esimene lõige annab üldnormi, mille kohaselt haridustöötajate põhipuhkus on kuni 56 kalendripäeva. Sama paragrahvi teine lõige annab Vabariigi Valitsusele erinormiga volituse otsustada ja kehtestada oma määrusega loetelu haridustöötajate ametikohtadest, kus põhipuhkus on kuni 56 kalendripäeva, ning puhkuse kestuse ametikohtade kaupa. 

Kui üldnormi ja erinormi vahel on vastuolu, siis kuulub õiguse teooria kohaselt rakendamisele erinorm. Seega on kehtiv käsitletav Vabariigi Valitsuse määrus. 

Selle määruse § 1 kohaselt on lasteaiaõpetaja puhkus 42 kalendripäeva. Selle määruse § 2 kohaselt on hariduslike erivajadustega laste rühma õpetaja puhkus 56 kalendripäeva. 

Antud juhul on tegemist sobitusrühmaga. Sobitusrühmaks peetakse lasteaiarühma, kuhu lisaks tavalastele on integreeritud ka arengulise erivajadusega lapsi. 

Määruses ei ole kirjutatud, et rühmas, kus on hariduslike erivajadustega lapsi, on puhkus 56 päeva. Seega grammatiliselt tõlgendades on seadusandja tahe siin selline, et sobitusrühma õpetaja iga-aastase puhkuse pikkus 42 kalendripäeva on seadusekohane.  

Seadusandja on töökoormust reguleerinud sellega, et Eestis on sobitusrühm sama suur kui tavarühm, kuid selle arvestusega, et üks erivajadusega laps täidab kolm kohta. 

Aga juhin siin tähelepanu, et seadusandja on ikkagi üldnormina pidanud vajalikuks välja tuua arvu – 56. Iga tööandja, olgu siis kohaliku omavalitsuse kui koolieelse lasteasutuse pidaja või eraomaniku pädevuses on kehtestada ka sobitusrühma õpetajale puhkust 56 päeva. Riik seadusandjana annab siin selge ja särava rohelise tule. Asjaolu, et kohustust selleks ei ole, näitab õigusnormis sõna „kuni“: haridustöötajate puhkuse pikkus on kuni 56 kalendripäeva.

Kohalikul omavalitsusel kui lasteaiapidajal on vaja leida eelarvest vahendid ja teha vastav otsustus. Miks mitte ei võiks see olla üks valimislubadustest kohaliku omavalitsuse valimistel – lasteaiaõpetajatele igal aastal 56 kalendripäeva tasulist puhkust. 


Korra kuus vastab jurist Külli Kröönström õpetajate küsimustele.

Ootame küsimusi juristile sirje@opleht.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!