Märtsi keskel avati Jääaja Keskuses Särtsutuba

26. märts 2024 Jääaja Keskus - Kommenteeri artiklit

Kas olete kuulnud, et Jääaja Keskuses on nüüd võimalik külastada Särtsutuba?

Kevadel on meil rõõm teatada mitmest uuest näitusest Jääaja Keskuses. Saame õpilasi kutsuda tutvuma uuenenud ekspositsiooniga, millest Särtsutuba on valminud koostöös Võru Gümnaasiumi õpilaste ja ettevõttega AD Expert.

Särtsutuba kutsub avastama elektrimaailma, alates elektrivoolust kuni energiavaldkonna innovatsioonini. Tuba pakub teadmisi ja kogemusi kõigile vanusegruppidele, olgu tegemist põhikooliõpilaste või täiskasvanutega – siit leiab igaüks midagi põnevat ja harivat.

Juba 3. klassi õpilased teavad, mis on elektrivool, põhikoolis selgitatakse, mis on voolutugevus, pinge, amprid, voldid, Ohmi seadus. Täiskasvanud maadlevad teemadega, nagu elektripakett ja -arve, võrgutasu, kokkuhoid, elektriturg, börsihind. Ühiskond laiemalt arutleb keskkonnasaaste vähendamise, energiajulgeoleku, fossiil- ja taastuvenergia, energiavaldkonna innovatsiooni teemal.

Kuidas sellest kõigest aru saada? Sellest me Jääaja Keskuse Särtsutoas räägimegi. Lisaks teeme puust ja punaseks, mis see elekter siis õieti on ja kuidas käib.

Uue Saadjärve näituse tekstid luges sisse näitleja Ester Kuntu. Foto: PULT

Peagi avame ka uue näituse, mis keskendub Saadjärvele. See järv asub vaid 30 meetri kaugusel Jääaja Keskusest. Vooremaa pärl Saadjärv tekkis enam kui 10 000 aastat tagasi pärast viimast jääaega. Sellega on seotud oluline osa Eesti rahvapärimusest, ajaloolistest sündmustest ja näiteks kunstnik Konrad Mägi loomingust. Saadjärve on seostatud ka üleloomulike jõudude ja Kalevipojaga. Näitus on valminud koostöös tunnustatud disaineritega ettevõttest Pult. Muistenditega seotud tekste loeb näitleja Ester Kuntu.

Lisaks uutele näitustele saab Jääaja Keskuses tutvuda senise püsinäitusega, mis viib külastajad põnevale teekonnale läbi jääaja maastike ja ajaloo. Mammutipere lumememmed, virmalised ja kiviaja inimeste koobas aitavad nii suurtel kui väikestel mõista kliima ja keskkonna mõju.

Sügiseni on avatud ka Peeter Lauritsa autorinäitus „Miski on kõigega seotud“ koos tema lummavate jutustuste ning Veljo Runneli ning Ann Reimani helitaustaga.

Jääaja Keskuse konverentsisaalis on avatud Eimar Kulli näitus pisimutukatest „Vaibarahvas“. Autor on saanud inspiratsiooni Terry Pratchetti raamatust ning Eesti looduse metsavaibast. 

Keskuse konverentsisaalis saab tähistada nii pidulikke tähtpäevi kui ametlikke sündmusi. Saalist ja kohvikust avaneb võimas vaade Saadjärvele, mida on uhke jälgida nii suvel kui talvel.

Ootame teid avastama!

Särtsutoa loomist toetab Eesti riik, Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!